НСИ отчита свиване в основни икономически сектори

Намаление на оборотите и продукцията в ключовите икономически сектори на страната ни през март отчитат от Националния статистически институт. На месечна база има свиване при търговията на дребно, промишлеността и строителството.
Като цяло търговията на дребно е отчела намаление от 1,3 на сто съпоставено с февруари. То е най-сериозно при търговията с автомобилни горива и смазочни масла, което може да се обясни с факта, че именно през март се усети по-чувствително поскъпването на горивата. Оборотите от търговия с храни и напитки се увеличават минимално на месечна база. Като цяло обаче съпоставката с март от 2014 г. показва намаление на покупките на храни, напитки и цигари. За разлика от месечното изменение статистиката отчита минимално покачване от 0,8 на сто при оборотите от търговия на дребно.

При промишлеността увеличението на годишна база е по-сериозно – близо 3 на сто, като то е движено най-вече от добивната и преработващата индустрия. Спрямо февруари обаче има минимален спад.
При друг от ключовите отрасли – строителството, се наблюдава намаление и на месечна, и на годишна база. В сравнение с февруари свиването е под 1 процент, но спрямо март миналата година е почти 2 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *