Любителите на водката в Русия получиха главоболие от новите цени

© Снимка:БГНЕС

Любителите на водка в Русия получиха на първия ден от новата година силно главоболие заради новите минимални цени. От днес влезе в сила заповедта на Федералната служба за регулиране на алкохолния пазар (Росалкогольрегулирование), според която се определя минимална цена на дребно от 89 рубли /2,95 щатски долара/ за 0,5 литра водка, е посочено в сайта на организацията. За бутилки с друг обем цената ще се изчислява пропорционално. При неспазване на постановената минимална продажна цена лицензът на провинилите се търговци ще бъде прекратяван, а след две или три нарушения – може да бъде отнет, информира Газета.ру в края на миналия месец.
Новогодишните и коледните празници в Русия, които започват на Нова година и траят до 11 януари, по традиция са белязани с консумацията на големи количества алкохол. Преди празниците московските супермаркети бяха пълни с невероятно разнообразие от марки скъпа водка, някои от които струваха и десет пъти повече от новата минимална цена. Но все още имаше места, където най-евтината водка се продаваше и по 51 рубли. Досега, средната заплата от 18 702 рубли /651 щатски долара/ бе достатъчна за 368 бутилки водка. При новата цена тази заплата достига едва за 210 и десет бутилки. Правителството се надява, че по този начин производството и продажбата на нелегална водка ще бъде спряно – ако незаконната продукция не може да бъде продавана по-евтино от легалната, то потребителите би трябвало да изберат качествената водка.
Според Росстат през 2008 г. в страната са били продадени 176 милиона декалитра от 40-градусовата напитка (един декалитър е равен на 10 литра – бел. ред.), като обемът на законната продукция е едва около 120 милиона декалитра, уточнява сайтът oryol.ru.
През август президентът Медведев нареди да бъдат предприети строги мерки за намаляване на употребата на алкохол в страната. Тогава той обяви, че е бил шокиран от статистическите данни, които показват, че средният руснак изпива на година по 18 литра чист алкохол. От тогава до днес в Русия бе утроен акцизът върху бирата. Предвиждат се и строги ограничения къде и кога може да се продава бира. Очаква се например да бъде въведена забрана върху продажбата на бира от улични будки.
Първопроходец в борбата с алкохола в Русия бе бившият руски лидер Михаил Горбачов. През 1985 г. той обяви борба на алкохола, нареди да бъде намалено рязко производството на вино и напитки с високо алкохолно съдържание и
въведе строг контрол върху консумацията на алкохол на обществени места. Това доведе до рязкото разрастване на нелегалното производство на алкохол и в крайна сметка до рязко спадане на популярния дотогава Горбачов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *