Пищни тържества напук на кризата

От изток на запад, светът се опита да забрави за терористичната заплаха и финансовата криза с пищни новогодишни тържества, предадоха световните агенции.

В Европа 200 000 лондончани се събраха по бреговете на Темза въпреки студа и видяха как гигантското виенско колело – Лондонското око, беше потопено в море от фойерверки, когато часовникът Биг Бен отбеляза полунощ.

В Париж с чаши шампанско и с размяна на традиционната френска целувка 200 000 души отпразнуваха настъпването на новата година, под окъпаната в светлини в стил диско шоу Айфелова кула, която миналата година отбеляза 120-ия си рожден ден.

В Берлин един милион души се събраха да наблюдават традиционната новогодишна заря в района на Бранденбургската врата.

В Мадрид със специално шоу звук и светлина беше отбелязано началото на ротационното председателство на ЕС, което от днес поема Испания. Празнуващите пиха пенливо вино кава и изядоха задължителните 12 зърна грозде, обичай, за който се твърди, че носи късмет на испанците.

Във всички големи градове на Италия имаше новогодишни концерти. Тържествата в Рим бяха белязани от малък инцидент. Гол мъж първо нахлу в яслите, възпроизвеждащи рождествената сцена и разположени на площад Свети Петър във Ватикана, а после се отправи към площад Навона, качи се върху статуята на фонтана там и беше арестуван от полицията.

Венеция пък посрещна новата година с подмокрени крака, защото заради покачването на нивото на водата във Венецианската лагуна, градът отново се оказа залят. Не особено щастливо посрещане на новата година имаха около 7000 жители на италианския град Акуила, който пострада тежко от земетресението в италианската област Абруцо на 6 април миналата година. Тези хора все още живеят на хотел, но идните 4 месеца ще им бъдат построени къщи, обеща Гуидо Бартолазо, началникът на италианската гражданска защита.

Във Виена хиляди излязоха на улиците да отбележат новата година, разменяйки си фигурки на прасенца от марципан, дърво, порцелан, и дори шапки с формата на прасе. Смята се, че прасето носи късмет през новата година. Днес на обед Виена ще отбележи новата година и с традиционния концерт на Виенската филхармония, която ще бъде дирижирана за втори път от французина Жорж Претр. Концертът ще бъде излъчен по телевизията в 72 държави, 45 от които са европейски. Това е своеобразен рекорд.

В Залцбург за днес по обед пък е предвидена закуска на открито в центъра на града, със специално меню за изтрезняване.

120 000 души посрещнаха нова година сред обилен сняг на Червения площад в Москва. Десетки хиляди излязоха и на Дворцовия площад в Санкт Петербург.

В Гърция, в Атина и Солун хиляди отпразнуваха под открито небе и 17-градусови температури новата година. Цяла нощ празнуващите се посвещаваха по традиция и на най-различни хазартни игри, предвещаващи за кого ще бъде успешна 2010 г.

Най-запомнящ се оказа концертът във Варшава, който беше в памет на починалия през юни 2009 г. Майкъл Джексън. На проявата дойдоха 90 000 зрители. Там беше и сестрата на Джако Ла Тоя, както и един от най-известните му имитатори. Балове на открито имаше и в други полски градове.

Сидни и целият регион на Австралия и Тихия океан първи посрещнаха новата година. В Сидни традиционното шоу с фойерверки над моста Хабрър бридж, тоест над Пристанищния мост, събра множество от 1,5 милиона души.

В Шанхай мнозина платиха по 518 юана (75 долара) да ударят камбаната на храма Лунхуа и да си пожелаят късмет през новата година. На китайски език „518“ звучи като „Искам просперитет“. Във Филипините обаче петима загинаха, а десетки бяха ранени при неправилно боравене с пиротехнически средства по време на тържествата за новата година.

В Хонконг в района на известния квартал Виктория харбър 500 000 души отбелязаха нова година въпреки страховете от нападения с киселина, които зачестиха през последната една година и раниха над 100 души.

В Токио в двора на един от най-старите будитски храмове Дзоджоджи хиляди будитски поклонници се събраха и пуснаха балони в светъл цвят по повод настъпването на 2010 година.

В Латинска Америка в Рио де Жанейро въпреки проливните дъждове и свлачищата, отнели живота на най-малко 19 души, 2 милиона се събраха на прочутия, 4-километров плаж Копакабана. Облечени в бяло, те танцуваха под звуците на модерна музика и на самба и под светлините на 15-минутната новогодишна заря.

В Панама тържествата за новата година бяха предшествани от тържества по повод 10-ата годишнина от прехвърлянето на контрола върху Панамския канал от САЩ на Панама, станало на 31 декември 1999 г. Сега каналът се разширява. Проектът струва 5,2 милиарда долара и трябва да бъде завършен през 2014 г. В тържествата участва президентът на Панама Рикардо Мартинели. Той припомни, че 10-те години панамски контрол върху канала са донесли на панамските данъчни власти приходи от 4,3 милиарда долара. През периода 1914 – 1999 г., когато каналът беше под контрола на САЩ, тези приходи са били от едва 1,8 милиарда долара.

В столицата на Уругвай Монтевидео в новогодишната нощ ликуващи жители се отдадоха на традиционния ритуал хвърляне на балони с вода от покривите на сградите. В столицата на Хондурас Тегусигалпа бяха изгорени 4-метрови фигури от дърво и хартия, символизиращи, проблемите, с които се сблъска страната миналата година. Няколко стотин души празнуваха нова година пред бразилското посолство там, където от септември се е приютил сваленият с държавен преврат президент Мануел Селая. Така те изразиха солидарността си с него.

В САЩ, в Ню Йорк, на Таймс скуеър стотици хиляди празнуваха новата година, като присъстваха, при изключителни мерки за сигурност, на ритуала на спускането на огромното кристално кълбо и на изсипването на дъжда от 1300 килограма конфети-листчета с пожелания за 2010 г.

В Лас Вегас около 315 000 посрещат новата година в местни луксозни клубове на партита, на които ще бъдат и актрисата Ева Лонгория и рапърът Петдесет цента.

В Израел местен илюзионист отбеляза настъпването на новата година, като остана затворен 66 часа в леден блок с тегло 8 тона, разположен на площада Ицхак Рабин в Тел Авив. Илюзионистът беше облечен само с тениска и джинси. Така Хези Дийн, който е на 29 години, подобри рекорда на американския си колега Дейвид Блейн, прекарал в леден блок 63 часа през 2000 г. на Таймс скуеър. Дийн обаче излезе от ледения куб изнемощял и беше откаран в болница с линейка, след като беше аплодиран от 200 души, събрали се на площада.

По света тържествата протекоха като цяло при драконовски мерки за сигурност, за чието спазване се грижеха стотици хиляди полицаи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *