Л. Балцерович: Правителствата да спрат „разходния гуляй“

Правителствата трябва да прекратят “разходния гуляй“ и да свият публичните разходи, за да сложат край на икономическата криза, смята Лешек Балцерович, пионерът на посткомунистическата полска икономика, цитиран от EUbusiness.
Бившият финансов министър на Полша и председател на местната централна банка коментира, че предотвратяването на бъдещи кризи зависи от политиците и техните избиратели.
Според него, всеобщото мнение, че причините за икономическата криза се коренят в свободния пазар е напълно погрешно. Той обяснява, че световните икономически сътресения всъщност са тръгнали от лошата монетарна политика на американския Федерален резерв и идеята на Вашингтон за леснодостъпни жилищни имоти чрез безразборно и безотговорнораздаване накредити.
Балцерович обяснява явлението “икономическа криза“ с тенденцията световните банки да следват моделите, възприети от Фед. След като американците вървят в погрешна посока, то целият свят го прави, заключава полският експерт.
Друга “съставка“ в “рецептата“ за кризата е държавният натиск върху ипотечните компании Fannie Maeи Freddie Mac да разширяват все повече кредитните си схеми дори и за домакинства, които не биха могли да си позволят скъпа ипотека. Заради кредитния балон се формира огромен невъзвръщаем дълг, от който тръгва кредитната криза в САЩ, Великобритания, Ирландия и Испания.
Балцерович препоръчва тотални реформи в монетарната и фискална политика на страните по света, за да се постигне траен икономически растеж. Той призовава към завръщането на фискалния консерватизъм.
Като пример полският икономист посочва страните от Южна Азия, където публичните разходи не надвишават 20% от Брутния вътрешен продукт (БВП). Тези държави, според него, са създали добри условия запечалба и спестявания и на гражданите, и на държавата, което означава, че могат по-добре да се справят с рискови ситуации.
Икономистът предупреждава страните от Западна Европа за предизвикателствата, които ги очаквата заради належащите реформи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *