Съществено намаление на лихвите не се очаква

В следващите месеци няма да има съществено намаляване на лихвите по кредитите, а тези по депозитите ще се стабилизират и при тях може да започне плавен спад. Това прогнозира БНБ в последното си издание на „Икономически преглед“ за второто тримесечие на годината. Факторът, който няма да позволи съществено намаление на лихвите по кредитите, е неблагоприятната макроикономическа среда, смятат от централната банка. Все пак при очакваното стабилизиране и евентуално плавно понижение на лихвите по депозитите може да има известен спад и в цената на кредитите, обясняват от БНБ.

На този етап намалението на основната лихва в еврозоната (с 50 базисни точки през март и с по 25 през април и май), както и понижението на цената на ресурсите на междубанковия пазар не се пренасят върху лихвите по кредитите в България.

Според БНБ за това има две причини. Първо, лихвените проценти по част от кредитите се определят като сума от цената на привлечените ресурси (депозити) и надбавка. Така тенденцията за увеличение на лихвите по депозитите не позволява чувствително намаление на цената на кредитите. Лихвите по заемите не падат и защото промяната им зависи не само от нивата на междубанковия пазар, но и от размера на рисковата премия, която банките прибавят към цената на парите. Тази добавка се увеличава заради значителната несигурност в макроикономическата среда през последните месеци, обясняват от централната банка.

Според очакванията на БНБ темпът на растеж на кредитите ще продължи да се забавя през следващите месеци. Към края на юни кредитният ръст е 11% на годишна база. Несигурността в макроикономическата среда действа и като фактор за затягане на кредитната политика на банките и ограничава търсенето на заеми, посочват от БНБ.

Лихвените проценти по срочните депозити се запазват на високи нива, като след февруарския спад продължиха да се повишават, се посочва в доклада. През юни тези за домакинствата достигнаха 8.15% (ефективна годишна лихва средно за пазара) в левове и 6.52% в евро. При фирмените срочни депозити нивото е 6.69% и 4.49% съответно в левове и евро. Основания за очакваното плавно намаление са постепенното стабилизиране на международните финансови пазари, подкрепено от предоставянето на едногодишна ликвидност от ЕЦБ (за 442 млрд. евро), както и по-ниската кредитна активност. В последната година конкуренцията на местния депозитен пазар за парите на домакинствата и фирмите се изостри и доведе до покачване на лихвите до двуцифрени нива. По мнение на банкери те вече са надминали предела си и е логично да се наблюдава задържане в нивата и дори намаление. През юни лихвените нива на срочните депозити за граждани отбелязаха второ месечно намаление след това през февруари.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *