МАЕ: Евтиният петрол свърши

Световното търсене на петрол ще нарасне с 18% между 2009 и 2035 г. до голяма степен стимулирано от енергийния апетит на Китай, сочи годишния доклад на Международната агенция за енергия (МАЕ) 2010 World Energy Ourlook.
Според агенцията цената за барел ще се увеличи поне до 113 долара след 25 години, като още през 2015 г. вече може да е 110 долара.“Ерата на евтиния петрол приключи“, отсича в доклада главният икономист на МАЕ.
В доклада си за световните енергийни перспективи МАЕ прогнозира, че търсенето на петрол (извън биогоривата) ще достигне около 99 милиона барела дневно през 2035 г. или с 15 милиона барела дневно спрямо 2009 г.
Повишението се дължи изцяло на държави, които не са членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), обединяваща най-богатите държави.
Близо половината от увеличението се дължи единствено на Китай, главно заради нуждите на страната от горива за транспорта, посочва агенцията, чиято централа се намира в Париж.
В рамките на ОИСР търсенето ще намалее още повече с над 6 милиона барела дневно през същия период. Общият добив на петрол ще достигне 96 милиона барела дневно през 2035 г., но напредъкът в процеса на трансформиране ще позволи да се задоволи търсенето.
Добивът само на суров петрол през 2020 г. ще бъде около 68-69 милиона барела дневно, но няма да достигне историческия си връх от 70 милиона барела дневно през 2006 г. Предлагането на неконвенционален петрол и на втечнен газ рязко ще се увеличи, прогнозира МАЕ.
Агенцията предвижда, че цената на петрола в краткосрочен план ще бъде доста нестабилна, но в дългосрочен план ще се увеличи, като цената за барел може да достигне 113 долара през 2035 г. спрямо около 87 долара днес.

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *