МакДоналдс трупа милиарди

МакДоналдс – № 1 в бранша

Бързо развиващите се страни „напредват“ и в една друга насока – те все повече обръщат гръб на националната кухня и се насочват към отвъдокеански деликатеси на заведенията за бързо хранене – за голяма радост на McDonalds.

Апетитът на азиатци, африканци и араби към бургери и пържени картофки повиши неимоверно оборота на „малко по-другите ресторанти“ от веригата McDonalds. През последното тримесечие на 2009 най-голямата в света верига на заведения за бързо хранене реализира печалба от 1 милиард и 200 милиона долара. Предходната година, за същото тримесечие, печалбата бе само около един милиард.
Триумфалният поход на бургерите
Бургерите на МакДоналдс – търсени навсякъде по света

Изгодните цени си казаха думата, заявифирменият шеф Джим Скинър в централата на концерна в щата Илинойс. Поради присъствието си в цял свят McDonalds минава за индикатор за икономическия климат. Докато прочутата верига от заведения за бързо хранене успя през последното тримесечие на миналата година да увеличи с цели 51 процента оборота си в Азия, Африка и Близкия изток, в Европа бе отбелязано повишение на оборота от 20%, а в САЩ от само 5%. На утвърдените пазариMcDonalds се опитва да раздвижи бизнеса чрез кафенета.
Картофки с биричка?
Заклетият съперник на McDonalds -компанията Burger King, запада напоследък все повече. Сега тази хранителна верига поема нови пътища. Скоро клиентитей в определени филиали в САЩ ще могат към Whopper и пържените картофки да си поръчват и бира, съобщи американският всекидневник „USA Today“. Във филиалите си в Германия Burger King от известно времепредлага вече бирата „Miller“. Освен това Burger King напира на руския пазар, като на първо време открива три филиала в Москва. McDonalds обаче присъства в руската столица от 20 години. Първият ресторант на McDonalds там бе откритощепо съветско време.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *