Мамят наши фермери с обяви за евтини трактори от чужбина

Това съобщи Венцислав Петков, юридически консултант на Европейския потребителски център – България /ЕПЦ/, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Условието за продажба при измамната схема е предварителното получаване на голям аванс – една трета или 50% от общата сума, която варира между 5 и 10 хил. паунда.
 
За 2010 г. над 800 потребители в България са се обърнали за помощ към центъра. 220 от тях са потърсили само информация, а още токова са съобщили за проблем см търговец и е намерено доброволно решение на проблема. При 300 от жалбите се е наложила намеса от страна на ЕПЦ. Данните съобщи Игнат Асенов, директор на центъра.
В сравнение с 2009 г. година, през 2010 г. се наблюдава ръст на жалбите, които са почти удвоени по брой и вид, отчетоха от центъра. Очакванията са тази тенденция да се запази и през 2011 г. Интересен факт е, че към ЕПЦ се обръщат повече потребители, които имат проблеми с европейски търговци. Същевременно процентът на оплакванията от български търговци е по-малък. За 2010 г. добро решение са намерили 47% от подадените жалби. При останалите такова не е намерено поради отказ за съдействие от страна на търговците. 12% от жалбите са препратени за разглеждане към други държавни органи.
Около 10% от жалбите са свързани с проблеми с автомобил. Трябва всеки да е наясно, че покупката на кола не е еднократно плащане, тъй като включва и допълнителни разходи като гориво и сервиз, обясни Венцислав Петков. Важно е да се знае, че при закупен автомобил от чужбина, проблемът се решава като се следва законодателството на държавата от която е закупен. За да се заведе съдебен иск, автомобилът трябва да отговаря на посоченото описание от търговеца. Колата трябва също да е в състояние, отговарящо на възрастта и характеристиките, подадени в договора, обясни Петков. От ЕПЦ препоръчаха да се търсят реномирани продавачи и сервизи. По отношение на гаранцията, да се провери дали приложното поле покрива това на държавата на пребиваване. Задължително условие е всички договорки с продавача да бъдат в писмен вид както и да не се купува автомобилът преди да е огледан. Най-голям брой са жалбите, свързани с двойното данъчно облагане. Идеята е да се плаща там където се използва автомобилът, но има случаи когато продавачите държат да се заплати ДДС и в държавата на покупка. „Връщането на тези акцизи се оказва сложно”, обясни Венцислав Петков.
Втори по брой за жалбите за дефекти по автомобилите, гаранционното обслужване, особено когато българските сервизи отказват ремонт, както и свързаните с рент-а-кар услугата, когато кредитната карта на потребителя остава блокирана за по-дълъг период от време. При разрешаване на проблема с двойното данъчно облагане ЕПЦ се свързва с търговеца в чужбина и преговаря с него за връщане на ДДС-то. Обикновено обаче това продължава повече от три месеца и изисква много документация, преводи и легализация. До момента около половината от тези случаи са разрешени успешно, отчетоха от центъра. Една от основните цели на ЕПЦ-България е и да работи в превантивна посока и осигуряване на проверка при запитвания от потребители.
 

 
Финанси
 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *