Преглед на печата

Другата водеща тема е споразумението между правителството и „Лукойл“ за замразяване на цените на горивата – съответно на 2 лв. и 36 ст. за бензина А 95 и 2,49 за дизела. Ясни разчети за ефекта от споразумението за крайния потребител все още липсват, отбелязва СЕГА.
Исканията на енергийния министър за действителната производствена цена на горивата в „Нефтохим“ „доведоха до нравоучителни платени съобщения от фирмата, но конкретни данни не бяха оповестени“, посочва изданието. Останалите вериги бензиностанции заявиха, че ще продължат да определят цените си по пазарни методи, информира ДНЕВНИК. Вестникът обобщава резултатите от преговорите на премиера Борисов с „Лукойл“ в заглавието: „Две години отстъпки за месец мораториум на цените“. За сметка на мораториума „Лукойл“ и търговците на горива ще получат щедри бонуси – от стотици хиляди до десетки милиони левове, защото държавата ще намали срока за поддържане на запаси, посочва СЕГА.
Едномесечното замразяване на цените на едро и на дребно ще е изцяло за наша сметка и ще струва между 4 и 10 милиона, твърди представителка на „Лукойл“ пред СТАНДАРТ. Намесата на правителството в пазара на горивата ще има тежки последици за потребителите, включително и за бизнеса, прогнозира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Васил Велев. Винаги, когато се натискат надолу по подобен начин, след това цените се изстрелват нагоре, твърди Велев пред вестник СТАНДАРТ.
След замразяването на цените може да дойде ценови шок, смята и Пламен Орешарски. В интервю за ТРУД бившият министър на финансите предупреждава, че при по-продължителен мораториум „неминуемо се появяват дефицити и черен пазар“. При условие че суровият петрол поскъпва, може ли пределът на цените да бъде поддържан с държавни субсидии, пита Орешарски и допълва, че за последно този месец Съветът на европейските финансови министри е потвърдил опозицията си срещу фискални мерки, деформиращи пазарните цени.
От следващата година поскъпването на петрола ще спре. Тази прогноза, според ТРУД, се съдържа в проекта за реформи „Европа 2020“, който правителството се кани да изпрати в Еврокомисията в края на април. В документа, публикуван от финансовото министерство, се твърди, че за 2011-2015 година „не се очакват високи растежи в цените на суровините и на петрола на международните пазари“. И това въпреки размириците в Либия и досегашното поскъпване на храните в световен мащаб, отбелязва ТРУД.
Делата на държавата срещу бившия цар Симеон Втори за дворците „Врана“, „Царска Бистрица“ и „Ситняково“ тръгват, информира 24 ЧАСА. Според „отлично запознати източници“ на вестника днес държавни адвокати ще внесат в съда общо 25 „тежки“ папки с доказателства за претенциите на държавата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *