Масово организират незаконни ски лудории в Банско

Туристическите фирми и ски училища масово предлагат извънпистовото каране на ски и сноуборд, разходки с моторни шейни, джипове, АТВ и други в курорта Банско в нарушение на българското законодателство.

Това са установили от Дирекцията на Национален парк „Пирин”. Оттам уточняват, че всички тези дейности са в разрез със статута на Националния парк, разпоредбите на Закона за защитените територии и Плана за неговото управление.
„Контролът за спазване на правилата се прави от парковата охрана, която се състои от 6 души. Опитваме се да работим най-вече с юридическите лица. При преглеждане в интернет страници установихме, че има много фирми, които предлагат обучение по извънпистово каране и спускане по улеите на „Тодорка”, а това е нарушение на българското законодателство“, обясни в интервю за агенция Фокус директорът на парка инж. Георги Грънчаров.
„Ако туристите спазват условията, които предлагаме, ще се предотвратят инцидентите, на които напоследък сме свидетели. Пирин е с изявен алпийски характер и сега при солидна снежна покривка и повишаващи се температури, предпоставките за лавини се увеличават почти навсякъде“, каза директорът на Национален парк „Пирин“.
Дирекцията на парка има разработена концепция за всяка една хижа, за всеки един вход откъм населено място са поставени информационни табели, където са описани природните дадености и описват правилата, които трябва да се спазват.
„Имайки предвид, че през зимата не цялата планина е достъпна, на всички каси за продажба на билети, на всички ски училища и ски-гардероби, са разлепени табели на български и на английски език, където се посочва, че карането на ски извън обозначените места е забранено”, обясни Грънчаров.
Той обясни, че е дал срок на фирми, които предлагат обучение за извънпистово каране, до 12 февруари да прекратят дейността си в тази посока и да свалят информацията от интернет страниците си.

„Ако фирмите не предприемат действия, ще се наложи да се обърнем към полицията и Прокуратурата за предприемане на действия спрямо фирмите. Жертвите, които се дадоха напоследък, трябва да накарат тези хора да стъпят на земята, да се осъзнаят и да разберат, че организирането на извънпистово каране не е редно спрямо законодателството и крие риск за тях самите и за туристите. Имаме няколко фирми, които и миналата година ги дадохме на Прокуратурата, имаме актове на юридически лица”, обясни той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *