На лов за клиенти в мрежата

Привличането на нови клиенти и рекламата са двигателят на всеки един бизнес. Понякога обаче те струват доста скъпо и не са по възможностите на малките фирми. Ако вашата е такава, не е задължително да вдигате ръце. Има и безплатна вратичка, а ключът към нея се казва интернет. В необятното пространство на световната мрежа могат да бъдат приложени напълно безплатно множество трикове за привличане на клиенти.
Всичко, от което имате нужда, е достъп до компютър, пише abcnews.com.
Ето какво предлага Тори Джонсън, среден бизнесмен, който успява да привлече нови клиенти в предизвикателния икономически климат с почти нулев бюджет.
1. Създайте фен страница във Фейусбук
Крис Майер от CM Photographics споделя, че 60% от бизнеса му с фотография в момента върви благодарение на безплатната му фен страница във Фейсбук. Там той е качва снимки от сватбите, които е фотографирал и така всички заснети гости имат стимул да станат фенове на неговата страница.
Веднъж станат ли фенове, те автоматично се абонират да получават неговите новини и специални оферти.
Например, той предлага безплатна фотосесия на годеж, в случай че решите да го запазите за сватбеното тържество. Така много от феновете му го ангажирали за фотограф на големия им ден.
Магазини за дрехи също могат да публикуват снимки на нови колекции. Салоните за маникюри могат да помолят клиентите си да им станат фенове и след това да публикуват анкета за най-популярните цветове за маникюр през седмицата.
Има много интересни начини да привлечете вниманието на потребителите и така лесно и техните приятели могат да ви станат фенове.
Фейсбук предлага безплатни уроци как да започнете, когато вече сте си направили регистрация.
2. Пускайте специални оферти или съвети ежедневно чрез Twitter.
Sprinkles Cupcakes е само един от представителите на бизнеса, които стимулират клиенти да посещават магазините им чрез подканване в техния уебсайт да станат последователи в Туитър. На всеки няколко дни, компанията изпраща съобщения от рода на „Празнувайте националния ден на шоколадовия сладкиш! Първите 50 получават безплатен сладкиш.“ Това кара хората да отидат до магазина, а повечето от тях си купуват по още нещо.
Ресторанти могат публикуват рецепти, да задават въпроси за предпочитания на храните и разбира се да споделят отстъпки. Всичко е за привличане на потенциални клиенти.
Помолете настоящите си клиенти да станат последователи на бизнеса ви в Туитър и започнете оттам. Собственик на магазин може да обяви разпродажби или да туитва специални „туитър”-намаления.
3. Насърчете потребителските мнения в Yelp
Близо 90% от потребителите признават, че се доверяват на препоръките на хора, които познават, а 70% заявяват, че имат доверие на потребителските мнения, публикувани онлайн, според проучване на Nielsen Global Online Consumer от 2009 г.
Собственичката на фризьорски салон, който е листнат в Yelp.com, твърди, че електронната версия, снимки и дузина коментари на някои от посетителите му, им докарва много нови клиенти всяка седмица, които казват, че са открили салона чрез Yelp.
За сравнение, тя е похарчила 300 долара за пускането на едномесечна печатна реклама, резултатът от която е бил само един клиент. Безплатният Yelp за сметка на това й е довел стотици нови клиенти.
Този сайт има повече от 25 милиона потребителя за миналия месец, които търсят всичко от механика до спа услуги. Можете да ползвате техните уроци, за да разберете как инструменти им работят за вас.
4. Обявете бизнеса си в Google и Yahoo
Когато искаме да открием нещо най-често прибягваме до лидерите в онлайн търсенето – Google или Yahoo.
Google разполага с местна бизнес директория, където можете да регистрирате бизнеса си абсолютно безплатно. Гигантът за търсене дори дава възможност на ресторантите да публикуват менютата си или снимки на предястията и така желаещите могат да направят поръчка. А най-интересното е, че дори не няма нужда да имате силно онлайн присъствие. Отворен е за всички видове малък бизнес – със стотици хиляди публикации.
Нямате причина да не публикувате бизнеса си на тези две места. Единственото, което се иска от вас, е да видите как става с уроците, които Google предлага.
5. Рекламирайте се сами
Накрая, уеб сайтът Help A Reporter е безплатен ежедневник, който разпространява медийни запитвания три пъти дневно до входящата ви поща от 70000 блогъри, автори, телевизионни репортери и радио продуценти.
Често има интересни материали за собственици на малък бизнес – скорошни списъци набират малки бизнесмени за обсъждане на креативно финансиране в икономиката; други запитвания са за градинарски експерти, златари. Това е възможност за вас сами да работите за популярността си, без да правите разходи за реклама в някоя медия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *