Машини правят ток от океанските вълни

Ерата на петрола свършва. Започва ерата на водата. Светът вече няма да трепери при всеки скок в цената на черното злато или при проблем с доставките. А ще стиска палци вълнението в океана да е достатъчно силно, за да дава повече ток. Звучи като сценарий на футуристичен филм, но според мнозина изследователи това е напълно възможно. Те са категорични, че отговорът на жадното за енергия човечество се крие в океана. Вече успешно минаха изпитанията в Северно море и Тихия океан на машини за добиване на електричество от вълните в океана, съобщи в. „Ню Йорк таймс“. Машините са подобни на гигантски тръби и успешно улавят силата на вълните, като създават от тях електричество.

Все още този тип производство на енергия прохожда, но привлича огромно внимание. Най-вече заради ината на изобретателите, чиято мечта е да впрегнат силата на океана в създаването на жизненоважната за човечеството енергия. Един от тези неуморни умове е британският учен Дийн Корън. Макс Каркас, който е шеф в британската компания Ocean Power Delivery със седалище в град Единбург, е сред хората, които подпомагат финансово тези проекти. Според него в бъдеще извличането на ток от океана ще се приема като нещо обичайно. Компанията му произвежда „Пеламис“, змиеподобните машини с размер на пътнически влак, които произвеждат електричество, като абсорбират енергията от вълните на повърхността на океана. Това става по северното крайбрежие на Португалия.

Огромното предимство на технологията е, че „горивото“ й е безплатно и постоянно, без изгледи да спре в бъдеще. А и не замърсява околната среда. Тя работи без проблеми, но предизвикателството е да стане масова.

Истината е, че идеята за извличане на енергия от океана не е от вчера. От векове се правят „генератори“, подобни на язовири, които „хващат“ вълните и ги „пускат“, след като се успокоят и мощта им е използвана. След откриването на парните машини и други източници на гориво тези допотопни машини излизат от мода. Извличането на енергия от океана отново става модерно през 70-те години на миналия век, когато цените на петрола хвърчат нагоре. Тогава прототипи на машини за морско електричество се изпробват в Европа и Китай. Но финансирането им пресъхва, след като цените на петрола паднаха в началото на 90-те години.

Днес машините за извличане на енергия от океана са в различни варианти. Някои са като коркови тапи, които плуват в океана. Други, като „Пеламис“, приличат на змии, които се вият върху повърхността на водата. Принципът на всички обаче е един – да се извлича енергия от движението на вълните.

По тези технологии се запалиха и компании като „Дженерал Илектрик“, норвежката „Норск Хидро“ и германския енергиен гигант „Еон“. „Това е все още неизползван възобновяем източник на енергия“, казва Марк Хуанг, вицепрезидент в „Дженерал Илектрик“. Според него от такива технологии може само да се спечели.

В момента изпитания на подобни генератори има по бреговете на Ню Джърси, Хаваите, Шотландия, Англия и Западна Австралия, твърди още „Ню Йорк таймс“. А край северното крайбрежие на Португалия дори се създава „ферма за вълни“. Само във Великобритания правителството отдели общо около 150 млн. долара от 1999 г. насам за проучвания и разработване на проекти в тази област.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *