Тунелът под Ламанша се спаси от фалита

br>Темида в Париж временно помирява кредитори и длъжници

Компанията има дълг от $9,1 млрд., дават й 2 години да предложи схема за погасяването му

Парижки търговски съд даде глътка въздух за изпадналата във фалит англо-френска компания Eurotunnel, която управлява тунела под Ламанша. Съдът прие искането на компанията за преструктурирането на дълговете й, възлизащи на 9,1 млрд евро. Темида даде на компанията срок от 6 месеца да се подготви за нов кръг преговори със своите кредитори. В Еurotunnel ще бъдат назначени четирима външни управляващи, които в рамките на посочения срок ще подготвят предложения за изплащане на дълга. Ако все пак през шестте месеца не бъде взето решение, съдът има право да даде допълнителни 18 месеца, за да се стигне до компромисно решение. „Доволни сме и смятаме, че шест месеца е един разумен срок, през който ще достигнем до най-рационалното решение за излизане от кризата“, заяви директорът на компанията Жак Гунон, след като съдът огласи решението си.

Сагата с огромните дългове на компанията датира не от вчера. Повече от година кредиторите се опитват да започнат преговори за преструктуриране на огромната сума. През месец май представители на Eurotunnel и някои от главните й кредитори изработиха план за разсрочване и трансформиране на натрупания дълг. Този план обаче така и не видя бял свят поради несъгласие на някои от акционерите на Eurotunnel с направените предложения. На 12 май бе спряна продажбата на акции на компанията.

Проблемите на Eurotunnel започват със самото му изграждане през 80-те години. Вдъхновени от идеята за подводен канал, който ще свърже Франция и Великобритания, предприемачите от Eurotunnel подценяват финансовата му стойност. Излъгани остават и очакванията им за засилен трафик на коли и камиони през 50-километровия подводен канал. Малко по малко дълговете се трупат, а очакваните печалби така и не идват. Въпреки всичко тунелът под Ламанша ще продължи да работи и през следващите шест месеца ще обслужва своите клиенти в очакване на по-добро бъдеще и по-светли дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *