Мая Манолова: В лекарствената политика на правителството се случват страшни неща

София /КРОСС/ В лекарствената политика на това правителство се случват страшни неща, които застрашават живота на хората, но същевременно ще облагодетелстват лица на високи позиции в здравното министерство. За това предупреди секретарят на ПГ на Коалиция за България Мая Манолова. Социалистите са категорични, че занимаването на етичната парламентарна комисия с незначителния въпрос дали Десислава Атанасова е член или председател на тръжната комисия за доставка на медицинска апаратура в болницата в Русе е опит на управляващите да сложат намордник срещу всяко изказване, което разкрива порочни практики в поведението на депутатите на ГЕРБ и на правителството.
„Не сме съгласни с опитите на ГЕРБ да размият поредица от драстични примери на конфликт на интереси и злоупотреби“, заяви зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов. По думите му управляващите пропускат да отговорят на съществените въпроси. Големият въпрос според Найденов е, че председателят на здравната комисия в парламента не намира нищо тревожно в това, че се изготвя спецификация за доставка на медицинска апаратура за милиони от една фирма така, че се елиминират всички останали доставчици. Председателят на здравната комисия не осъзнава, че подобна практика застрашава реализацията на проекти по оперативна програма с европейски средства и то в момент, в който е крещящо недофинансирането в системата на здравеопазване. Председателят на здравната комисия не вижда нищо смущаващо и в острия конфликт на интереси, в който изпада политическото ръководство на здравното министерство и преобладаващата част от членовете на комисията по позитивния лекарствен списък. Тревожно е, че управляващите не виждат нищо смущаващо в това, че заради забавянето на търговете страдат българските пациенти, които се нуждаят от животоспасяващи лекарства. „Настояваме за реакция и обяснение от министъра на здравеопазването и от премиера Борисов“, заяви Ангел Найденов.
 Корнелия Нинова беше категорична, че Комисията за конфликт на интереси в парламента е политически орган, който опъва чадър над управляващите. „От днес минава всякаква граница и ще се превърне в орган на политическа репресия срещу представители на опозицията“, възмути се Нинова. Тя напомни, че в комисията има подадени над 940 сигнала за корупция и конфликт на интереси. Нито един от тези сигнали обаче не е задвижен и не е отишъл в съда. Депутатът от левицата напомни, че неслучайно в доклада от Брюксел се споменава, че този орган не е работещ, не е независим и трябва да се направи алтернативен извън парламента. „За една година управляващите хвърлиха толкова помия върху представители на БСП и нито веднъж тази комисия не обърна внимание на клеветите. Стига толкова. Повече няма да търпим това положение. Всички ние ще се изправим срещу тази репресия“, заяви Нинова.
 Антон Кутев коментира, че ако Мая Манолова може да попадне в комисията по етика по такъв повод, то какво става с Бойко Борисов и Цветан Цветанов и техните недоказани твърдения и безобразията, които се въртяха в публичното пространство. „Ако всички неща давахме в комисията, Бойко Борисов трябваше втора година да спи там и да е на хляб и вода“, заяви Кутев.
 „Не може крадецът да вика – дръжте крадеца“, коментира Кирил Добрев. По думите му трябва да се изясни дали съпругът на Анна-Мария има фирма със съпруга на шефката на позитивния лекарствен списък и дали фирмата се занимава с клинични изследвания. „Какво стана с Геновева Алексиева, тя има ли конфликт на интереси?“, напомни скандалния случай Добрев. Мая Манолова изтъкна, че Анна-Мария Борисова трябва да отговори дали се е опитала да промени правилата в наредбата за позитивния лекарствен списък така, че да накара фирмите, които искат да включат свои лекарствени продукти в списъка, да минават през клинични изследвания. „Променя ли правилата така, че фирмата на съпруга й и на съпруга на шефката на комисията по позитивния лекарствен списък да има повече работа и да реализира по- голяма печалба“, попита Манолова. Тя припомни, че според промени в наредба 34 държавата няма да плаща лекарства извън рамките на бюджета, с който разполага, което на практика поставя под въпрос лечението на българските граждани.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *