МВР: Махаме синия талон

Вече няма да има регистрационнитабели с имена и еднакви цифри

За да бори корупцията, МВРограничава контактите награжданите със служителите

Синият талон към шофьорските книжки ще мине в историята до края на годината, каза вътрешният зам.-министър Филип Гунев при представянето на плана за мерки срещу корупцията сред служителите.

Това ще се случи, когато се постигне автоматизация на процесите в МВР. Пътният полицай ще има пълната информация за нарушенията и неплатените глоби на шофьора при въвеждането на данните му в таблет. Глобите ще се плащат по електронен път. Целта е елиминирането на човешкия фактор при установяването на нарушението и плащането на глобата, което е предпоставка за корупция, поясниха от ръководството на МВР.

Получаването на регистрационни табели също ще бъде автоматизирано, посочи Гунев. Такавече няма да севземат номера с4 еднакви цифрипо “специален” начин. Ще бъдат отстранени и посредниците между гражданите и администрацията на Пътна полиция чрез въвеждане на услугата на едно гише. С нея ще се съкрати процесът по регистрация на автомобил.

Екипите на Пътна полиция вече са оборудвани с камери и микрофони при проверките на шофьорите. Проблем обаче остава съхранението и обработката на информацията. Новото въведение ще бъде тествано пилотно на полицаи от Първо районно управление в София. То стана известно с бруталното задържане на момче и момиче през ноември м.г., след което 4-ма служители бяха отстранени от работа.

Реална проверка на имотните декларации на служителите на МВР също ще бъде въведена като мярка срещу корупцията. Сега те ги подават на хартия и се анализират само при подаден сигнал.

Работи се и за избягване на злоупотребите с обществени поръчки, някои от които са изготвени така, че да отговарят на продуктите и услугите на определени кандидати.

32 електронни услуги се разработват от МВР, за да се избегне прекият контакт на гражданите с администрацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *