Фирмите ще декларират пред НАП стоки за над 35 хил. лв.

Фирмите ще декларират пред НАП всяка покупка на стока над 35 или 50 хил. лв., като прагът все още се обсъжда. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов след заседанието на Националният съвет за тристранно сътрудничество във вторник, на което бяха обсъдени последните данъчни промени, предложени по-рано този месец от Министерството на финансите. Промяната в Закона за ДДС ще бъде вкарана на Министерски съвет следващата сряда (7 октомври) и с това ще отпадне първоначалният вариант, при който прагът бе твърде нисък – 700 лв. Финансовият министър обяви и друга мярка, която има за цел да предотврати нерегламентираното използване за лични цели на автомобили и недвижими имоти, закупени от юридически лица – пропорционално намаляване на основата на данъчния кредит, който се възстановява за тези два типа активи.

Горанов обяви още, че темата за допълнителния подоходен данък в полза на общините е затворена и финансовото министерство повече няма да я повдига. Той също така обясни, че е склонен да промени и минималния праг за плащания в брой, който в сегашния вариант на законодателните промени е 5000 лв. Според министъра обаче няма основание за това, тъй като няма изрядни икономически оператори, на които да им се налага да плащат в брой по толкова големи сделки.

Некоректни фирми

Финансовият министър изнесе данни, според които 95% от новите автомобили се регистрират на юридически лица. „Използването на фирмени активи за лични цели е недопустимо според европейската директива и българския закон. То обаче се прилага масово в България, което намалява сериозно данъчната основа и приходите в бюджета от ДДС“, коментира Горанов. Според него прагът от 700 лв. наистина е твърде нисък и затова ще бъде увеличен поне 50 пъти. „Този праг води идеята си от минималната стойност на актив, който по счетоводното законодателство се води за дълготраен“, обясни министърът. Той уточни обаче, че точната стойност ще бъде ясна малко преди внасянето в МС.

Работодателите, които възразиха най-силно срещу първоначалния вариант на промените, приемат, че трябва да има праг, но той да е доста по-висок. „Ние приемаме, че има проблем и трябва да се търси решение. При първия вариант ще има правни последици и неравнопоставено третиране. Така че ние предлагаме вдигане на прага“, коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ). За по-висок праг се обявиха и другите три бизнес организации – КРИБ, БСК и БТПП.

Вдигането на прага обаче няма да бъде единствената преграда пред възможността собствениците на фирми да купуват фирмени стоки за лично ползване. Втората мярка, която също все още се доработва от финансовото министерство, е насочена конкретно към автомобилите и недвижимите имоти, които според Горанов са двете най-значими групи активи, с които се злоупотребява. „Ще бъде определен един процент, който няма да се признава като данъчен кредит, след което взаимоотношенията между купувача и бюджета приключват“, обясни министърът. По неговите думи най-разпространеният вариант в Европа за автомобилите е 50% намаление, но според него в България процентът ще е по-нисък.

При недвижимите имоти МФ все още няма окончателно решение. „Много е трудно да се улучи правилният процент за недвижимите имоти и затова си дадохме една седмица да работим в тази насока“, обясни финансовият министър. Според него със сега действащите закони и механизми държавата като цяло може да се пребори с неправомерното използване на фирмени автомобили за лично ползване, но „с големи разходи за бюджета и бизнеса“. „Ние искаме да намерим прагматични и лесни за прилагане решения, които да намалят злоупотребите и да не увеличават тежестта върху бизнеса“, добави той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *