МВФ:Фискалната политика на България трябва да продължи да бъде насочена към поддържането на превишения на приходите над разходите

Фискалната политика на България трябва да продължи да бъде насочена към поддържането на превишения на приходите над разходите, се казва в доклад за консултацията на Международния валутен фонд (МВФ) по чл. 4 от Учредителния договор, съобщиха от финансовото министерство.
Бордът на директорите на МВФ отбелязват, че това е необходимо не само защото тези превишения бяха важен стълб за валутния борд, но и за поддържане на балансите в сметката на фискалния резерв, която е важна линия на защита при евентуално допълнително влошаване на външната икономическа среда.
Позицията на борда на МВФ е, че паричният съвет служи много добре на българската икономика.
От фонда дадоха висока оценка за водената от правителството политика през последните години.
Според директорите през 2008 г. икономиката на България е продължила да се развива добре, подкрепена от силен ръст на БВП, голямо превишение на приходите над разходите и стабилен, добре капитализиран и печеливш финансов сектор.
Директорите отбелязват още, че надзорът и регулацията на банковия сектор остават силни и реагират проактивно на глобалната финансова криза.
Като основни предизвикателства пред страната те определят повишената външна уязвимост, свързана с дефицита по текущата сметка, както и изпреварващия ръст на заплатите спрямо производителността на труда.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *