ЕК спестява милиони евро от опростяването на селскостопанската политика

През последните три и половина години Европейската комисия (ЕК) е предприела мерки, които намаляват бюрократичните бариери пред земеделските производители, предприятията от хранително-вкусовата промишленост и администрацията и обещават намаляване на годишните разходи със стотици милиони евро, което от своя страна ще направи европейското селско стопанство по-конкурентноспособно.
В края на 2006 г. е стартирал планът за действие на ЕК, целящ намаляване на административната тежест, произтичаща от общата селскостопанска политика (ОСП). Той се е разраснал от първоначално 20 до 50 проекта понастоящем, като 43 проекта вече се изпълняват.
В хода на изпълнение на плана комисията е преустановила задължението на земеделските производители да притежават определена площ поне 10 месеца преди да подадат заявление за преки плащания, което ще намали административната тежест за земеделските стопанства с около 19 млн. евро. Освен това изискванията за лицензии при внос са намалени от 500 на 65, а по отношение на износа остават само 43 изисквания за лицензии. Това вероятно ще намали разходите с около 7,4 млн. евро.
Отмяната на изискването за лицензия за износ на говеждо месо без възстановяване при износ е намалила разходите на операторите с около 16 евро на тон. Комисията отмени и специфични стандарти за маркетинг за 26 вида плодове и зеленчуци, което означава, че при операторите повече не възникват разходи за съвместимост, не е необходимо повече националните органи да правят проверки и загубите на продукция ще бъдат намалени.
Промените в правилата на кръстосаното спазване пък могат да доведат до намаляване на административната тежест с до 5,7 млн. евро.
Очаква се проверката на състоянието да доведе до намаляване на административната тежест за земеделските стопанства с около 135 млн. евро в резултат на прекратяването на редица специфични схеми за помощ. Прогнозираните икономии за земеделските стопанства от премахването на изискването за земи под угар възлизат на 146 млн. евро.
Опростяването се подпомага от реформите в секторите за производство на захар, вино, плодове и зеленчуци и от включването на тези сектори в схемата на единно плащане и в единната политика за общата организация на пазара (ООП).
Във връзка с техническото опростяване почти 300 остарели акта са отменени, а броят на законодателните инструменти за държавни помощи е намален от шест на три. Приемането на единната политика за ООП заменя 21 отделни политики за организация на общия пазар с една единствена, като намалява броя на законодателните членове от приблизително 920 на около 230 и отменя 78 акта на Съвета.
В последната си фаза е и въвеждането на новата информационна система ISAMM, която трябва да облекчи обмена на информация между комисията и държавите членки. Чрез по-добро използване на информационните технологии държавите членки биха могли допълнително да намалят административната тежест за земеделските стопанства с над 400 млн. евро.
Европейската комисията е уверена, че ще постигне своята цел за намаляване на административната тежест, произтичаща от ОСП, с 25 на сто до 2012 г. Сред бъдещите действия, които тя планува в тази насока са нови обучения за длъжностни лица, включително престой в земеделско стопанство; възможно хармонизиране на правилата на кръстосаното спазване; подобрения на политиката за качеството; по-редовни прегледи на законодателството; обучение за подобряване на стила на формулиране на законодателството с цел последното да бъде по-разбираемо.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *