МВФ вероятно ще преразгледа прогнозите си за глобалния растеж към повишение

Прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) за глобалния икономически растеж почти сигурно ще бъдат преразгледани към повишение, тъй като светът започва да се възстановява по-бързо от очакваното от най-тежката рецесия от няколко десетилетия. Това заяви първият заместник-управляващ директор на МВФ Джон Липски, цитиран от световните агенции.
Липски посочи, че нарастващият оптимизъм ще проличи при преразглеждането през януари на Световните икономически перспективи на Фонда, които бяха публикувани през октомври.
Тази година започна на фона на всеобщ, но умерен, оптимизъм за глобалните икономически и финансови перспективи, посочва Липски.
Подобрените перспективи са очевидни в икономическите данни, в представянето на финансовите пазари и в преразглеждането към повишение на икономическите прогнози, каза Липски.
През октомври МВФ прогнозира, че световното икономическо производство ще се увеличи с 3.1% през 2010 г., след като през 2009 г. се сви с 1.1%. Според прогнозите брутният вътрешен продукт на богатите държави ще нарасне с 1.3%, докато развиващите се и нововъзникващите пазарни икономики ще отчетат икономически растеж от 5.1% през 2010 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *