БСП пита за Цветелина Бориславова и винетките

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов от БСП питат за конфликт на интереси при обществена поръчка за разпространение на винетни стикери.
Това обяви секретарят на изпълнителното бюро на партията Корнелия Нинова, предаде БГНЕС.
По информация на БСП поръчката е обявена от агенция „Пътна инфрастуктрура“ на 12 октомври миналата година и е спечелена от консорциум между „СИБанк“ и фирма „ВИП Секюрити“.
„Г-н премиер, не се ли притеснявате от факта, че г-жа Цветелина Бориславова (приятелката на Борисов – б.р.) участва в дружеството, спечелило поръчката. Не представлява ли това конфликт на интереси и облагодетелстване на ваши близки, с пари събрани от българите“, пишат от червената партия в писмото си.
Сергей Станишев и съпартийците му питат още дали е вярно, че дружеството между банката и охранителната фирма е създадено на 2 ноември миналата година, 120 дни след обявяването на поръчката. Освен това според БСП дружеството е със срок на съществуване от 3 години, а подписало договор със срок 4 години. Това означава, че то няма как да осигури изпълнението на поръчката за целия срок на договора, сочат от партията.
„Вярно ли е, че „СИБанк“ ще спечели от този договор приблизително 50 млн. лв. и че има по-ниска оферта от друг участник“, питат още от БСП.
Процедурата по избор на разпространител на винетките бе обжалвана от отстранения от конкурса консорциум между “Холдинг Пътища“ и “ЛУКойл“, които подадоха жалба пред КЗК на 29 декември, писа „Сега“. Още на другия ден КЗК реши, че жалбата е недопустима.
Макар че по закон недопуснатите участници могат да обжалват повторно пред Върховния административен съд, това не спира изпълнението на процедурата и се очаква договорът да бъде сключен тези дни. Едва тогава изпълнителят ще може да осигури необходимата разпространителска мрежа.
Още преди да има сключен договор, от СИБанк предложиха на конкурентите си в конкурса да се включат в разпространението на винетки като подизпълнители. Освен сдружението между “Холдинг пътища“ и “ЛУКойл“ в конкурса участваха и “Български пощи“. Според СИБанк, ако те приемат предложението, може да се осигури разпространителска мрежа с минимум 2000 пункта в цялата страна.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *