МВФ: Европа да прочисти банките си

Глобалната икономическа криза съвсем не е преодоляна в много от новите пазарни икономики в Източна Европа и Централна Азия, където милиони хора са застрашени от обедняване, предупреди Световната банка, цитирана от ДПА.
Европа ще продължи да усеща ефектите от глобалната икономическа и финансова криза дълго след 2010 г., заради бавния растеж и високата безработица, прогнозира Международният валутен фонд в доклад за състоянието на европейската икономика.
„Европа не може да разчита, че единствен износът ще бъде фактор за възстановяване. Има недостиг на кредити, безработицата расте, а кризата стопи потенциала на Европа за икономически растеж“, каза на пресконференция в Истанбул директорът на европейския отдел в Международния валутен фонд Марек Белка. „Време е да се прочистят банките“, добави Белка, цитиран от Франс прес и БТА. „Нужен ни е решителен подход, за да атакуваме рисковете за балансите, на които са изложени банките и да предприемем мерки за рекапитализация или реструктуриране на надеждните институции, както и за закриване на останалите“, добави той. МВФ прогнозира, че богатите европейски страни ще постигнат прираст от 0,5 на сто през 2010 г. след спад от 4 на сто за тази година. Новите пазарни икономики в Централна и Източна Европа пострадаха много по-силно от кризата. Техният спад ще бъде около 6,6 на сто тази година, но през 2010 г. икономиките им ще отбележат прираст от 1,7 на сто. МВФ предупреждава в доклада, че трудностите за Европа едва започват, тъй като кризата ще задържа прираста под неговия потенциал през следващите години. В еврозоната безработицата ще бъде около 12 процента през 2011 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *