Увеличават пенсионната възраст плавно

Увеличение на пенсионната възраст през следващата година ще е опасно, защото има риск вместо да ограничим безработицата, да я увеличим.
Това каза социалният министърМладенов в предаването „Седмицата“ на Дарик.
„Демографската криза, която се очертава, състоянието на пенсионния фонд и недоверието на хората към пенсионната реформа, обаче неизбежно ще доведат до увеличаване на пенсионната възраст“, посочи Младенов.
По думите му, обаче това ще стане плавно, за да се избегнат сътресения.
„В Националния съвет за тристранно сътрудничество и в присъствието на министъра на финансите , който е ръководител на тристранния диалог, се разбрахме, че веднага на полугодието на следващата година сядаме на масата на преговорите да видим как ще актуализираме пенсиите според швейцарското правило, както и според инфлацията“, каза Младенов. Той уточни, че ще се обсъжда повишаването както минималната пенсия, така и пенсията старост така и минималните работни заплати.
„Всичко трябва да стане според възможностите на бюджета и аз ви уверявам, че ще намерим най-добрите решения“, заяви още социалният министър.
„През март 2010-а започваме преговорите и аз се надявам, че тези повишения ще влязат в сила от 1 юли 2010 г. Ние мислим за актуализиране и на тавана на старите пенсии, което също ще стане от средата на следващата година. постепенно таваните на старите пенсии ще се движат нагоре и в един момент ще отпаднат. Но категорично – новите пенсии, които ще се получават след 1 януари 2010 г. за тях таван няма да има“, съобщи още той. В студиото на Дарик Младенов разкри още, че заварил в бюджета на Националния осигурителен институт дефицит от около 550 млн. лева. „Направихме един Консултативен съвет към Министерството на труда и социалната политика (МТСП), в който участват социални партньори, частните пенсионни фондове, пенсионерски организации, хора, експерти, които включително са участвали в правенето на пенсионната реформа от преди 10 години. Те единодушно заявиха, че поради взимането на политически решения в пенсионното осигуряване през тези години се е загубило доверието на хората в пенсионната система“, каза той.
„В пенсионната система не може да се пипа на парче. Тя е отражение на цялостната социална дейност – на заетостта, на безработицата, на политиката по доходите, на безопасните издравословни условия на труд, на здравеопазването. Пенсионната реформа съсредоточава върху себе си всички отражения на пазара на труда. И условията, в които работят хората. Затова в пенсионната реформа трябва да се мисли дългосрочно“, заяви социалният министър. Младенов обаче изрази позицията, че в момент, когато „сме изправени пред изключително тежка криза, нашите усилия трябва да бъдат насочени кратковременно върху пазара на труда и мерките, с които да подпомогнем бизнеса и хората, и след това да чертаем пенсионния модел, който ще върне доверието в него“.
Младенов обяви още, че към края на месец септември в страната е била регистрирана безработица в рамките на 8,03% или 297 519 безработни

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *