МВФ може да намали прогнозата си за световния икономически растеж

Ръководителката на Международния валутен (МВФ) Кристин Лагард не изключи възможността за коригиране към понижение на прогнозата за световния икономически растеж през 2014 година,
като посочи, че се очаква той да достигне скромните 3 процента спрямо досегашната прогноза от 3.4 процента, предаде „Франс прес“.

„Актуализираме прогнозите си. Световният растеж трябва да достигне скромните 3 процента тази година, между 3 и 3.5 процента“, посочи управляващият директор на МВФ в интервю за френското икономическо издание „Еко“.

Икономическият растеж е твърде слаб, крехък и неравномерен, подчерта тя. МВФ трябва да представи новите си прогнози на 7-ми октомври. Лагард също така призова Германия да увеличи инвестициите,
за да подпомогне затрудненото икономическо възстановяване на еврозоната. Шефката на МВФ допълни, че като цяло валутният съюз трябва да извърши повече структурни реформи, информира „Ройтерс“.

„Мислим, че държавните или частните инвестиции (в Германия) за финансиране на инфраструктурата ще бъдат добре дошли“, отбеляза тя, като подчерта, че това не означава германската икономика да стане по-неконкурентоспособна.

В друго интервю за радио „Класик“ Лагард отбеляза, че Германия може да „отиде още малко напред, може да направи малко повече“.

Под натиска на останалите големи членове на еврозоната като Италия и Франция, които настояват за повече държавни инвестиции и намаляване на данъците, германският канцлер Ангела Меркел остави отворена вратата за пренасочване на бюджетния излишък в програми за разходи.

Пред радио „Класик“ Лагард изтъкна, че всички страни членки на валутния съюз трябва да отидат по-далеч от вече направените икономически реформи, като създадат по-гъвкав пазар на труда и дадат повече възможност за конкуренция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *