Пропастта между бедни и богати в САЩ може да се увеличи, сочи доклад

Увеличаващата се пропаст между най-богатите в САЩ от една страна, и средната класа и бедните от друга е неустойчива, но е малко вероятно тази ситуация да се подобри скоро. Това показва изследване на бизнес училището към университета „Харвард“, цитирано от агенция „Ройтерс“.

Според проучването американските компании, особено по-големите, започват да показват признаци на възстановяване на конкурентоспособността си на глобално ниво от началото на финансовата криза насам. Въпреки това за служителите все още е трудно да получат по-добро заплащане и бонуси.

Проучването, озаглавено“Икономика, която върши половината от работата си“, е проведено сред 1947 възпитаници на бизнес училището към „Харвард“ по света и показва не само разликите между различните социални групи в САЩ, но и проблемите в образованието, транспортната инфраструктура и ефективността на политическата система в страната.

За 47% от запитаните през следващите три години американските компании ще бъдат по-малко конкурентоспособни на глобално ниво и ще изпитват затруднения да плащат по-големи възнаграждения. На противоположното мнение са 33 на сто. Въпреки това процентът на песимистично настроените респонденти е намалял. Проучването от 2012 г. показва, че 58% от тях са очаквали спад в конкурентоспособността.

Авторите на доклада отбелязват, че тази година респондентите са „много по-обнадеждени за конкурентното бъдеще на компаниите в САЩ, отколкото за бъдещето заплащане на служителите“.

Бизнес училището към университета „Харвард“ призовава бизнес лидериър да помогнат справяне с пропастта между бедни и богати в САЩ като подобрят образователната система от детската градина до завършването на средно образования, осигурят програми за подобрение на уменията, както и на транспортната инфраструктура.

„Недалновидните мениджъри може и да са доволни от американската икономика, чиито фирми печелят на международните пазари без да повишават жизнения стандарт в САЩ“, се казва в проучването. „Но всеки лидер с дългосрочна визия разбира, че бизнесът има голяма роля за в благополучието на средностатистичекия американец. Проспериращите граждани стават по-продуктивни служители, по-мотивирани потребители и по-големи поддръжници на про-бизнес политиките. Затруднените граждани са недоволни на работа, пестеливи на касата и анти-бизнес настроени пред избирателната урна“, отбелязват авторите на доклада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *