Печалбата на търговските банки ще намалява

Очертава се трайна тенденция към намаляване на печалбите на търговските банки, се казва в анализ на Българската банка за развитие. Причината е в това, че разходите за обезценки ще нараснат през следващите месеци. В същото време, българската банкова система е добре капитализирана и ликвидна, се посочва в анализа.
През второто тримесечие нагодината ръстът на брутния вътрешен продукт се ускорява, макар да остава под предварителните очаквания на кабинета. През юни ръстовете на продажбите в основните икономически сектори се забавят, а оценките за бизнес климата се влошават. Вероятната причина е нарасналата икономическа и политическа несигурност.

През второто тримесечие нивото на безработица намалява до 11,5%. Заради вероятността икономическият растеж да е по-ограничен до края на годината, очакванията за възстановяване на трудовия пазар са умерени. Забавя се и ръстът на средната работна заплата, като причините са несигурността за бъдещия бизнес климат и отричателната инфлация.
Прогнозата е през следващите месеци дванадесетмесечният

индекс на потребителските цени у нас постепенно да започне да се завръща към положителни стойности. Положителна се запазва текущата сметка на платежния баланс. Ниски остават нивата на годишният ръст на износа и вноса.
Привлечените чуждестранни инвестиции са с малки обеми, като основната причина за това е несигурната среда.
Държавният бюджет приключи полугодието с дефицит от 995,6 млн.лв., което е 1,2% от очаквания брутен вътрешен продукт. По този начин в средата на годината е генериран дефицит, който е около 2/3 от предвидения в Закона за държавния бюджет.

Той е относително висок, благодарение на слабото изпълнение на приходи от косвени данъци, както и блокиране на част от плащанията по две от оперативните прорами. В случай, че заложената цел за бюджетно салдо не се ревизира, ще са нужни доста сериозни усилия през оставащите месеци на годината за постигането й, се посочва в анализа на Българската банка за развитие.
В средата на годината фискалният резерв е 5,9 млрд.лв. Причина за увеличението му са емитираните в края на юни петмесечни съкровищни бонове. Прогнозира се допълнителното му нарастване през третото тримесечие на годината, като резултат на емисията еврооблигации от 26 юни 2014 г.
Намаляват лихвените нива по кредити и депозити. Ефектът от това е увеличението на лихвения спред, което според Българската банка за развитие допринася за положителния финансов резултат на родната банкова система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *