МВФ: намаляването на лихвите е недостатъчно за преодоляването на кредитната криза

Намаляването на лихвените проценти няма да е достатъчно за преодоляването на усилващата се кредитна криза – това заяви разпоредителният директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан, съобщава vesti.ru.

Строс-Кан одобри разработваният от САЩ пакет от мерки за стимулиране на икономиката и призова другите страни да последват американския пример. Това изявление представлява рязка промяна на позицията на МВФ, който още през есента призоваваше към оздравяване на бюджета на САЩ, според „Интерфакс”, който се позовава на Financial Times.

Според Строс-Кан „няма да можем да се измъкнем от кризата само с помощта на монетарни инструменти. Възможно е новата бюджетна политика да е днешният правилен отговор на кризата.” Изявлението на Строс-Кан влиза в разрез с установената представа, че съкращението на бюджетните разходи на САЩ и Япония може да отстрани дисбаланса в световната търговия.

Тези коментари се появяват преди излизането през тази седмица на новите прогнози на МВФ, които по думите на Строс-Кан ще покажат „съществено забавяне на икономическия ръст, което изисква съответните мерки”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *