МВФ няма пари за Източна Европа

Глобалният отговор на финансовата криза в Източна Европа ще бъде безпомощен, тъй като Международният валутен фонд (МВФ), според негови бивши служители, е твърде малък, съобщи в. “Файненшъл таймс“, цитиран от К2Капитал.
Бившият главен икономист на МВФ Саймън Джонсън посочва: “Ние виждаме последиците от недостига на ресурси на МВФ. Размерите на програмите са занижени вероятно заради опасенията на МВФ от недостиг на пари“.
Друг бивш главен икономист на Фонда – Кен Рогоф допълва: “МВФ няма средства, за да помогне на Източна Европа“. Рогоф повтори призива на президента на Световната банка Робърт Зелик към страните от Европейския съюз, които според него трябва да поемат водещата роля в спасяването на Източна Европа.
Европейската комисия обаче вече похарчи почти 10 млрд. евро от антикризисния си фонд от 25 млрд. евро, за да окаже помощ на Унгария и Латвия, а правителствата на страните от ЕС все още не внесли пари в този фонд.
МВФ, който разполага със 142 млрд. долара и може бързо да привлече още 50 млрд. долара, постигна неотдавна споразумение за заем от 100 млрд. долара от Япония. Фондът разчита да получи още 150 млрд. долара от други свои членове. Тези призиви се подкрепят от страни членки на МВФ, включително и държави от ЕС, които имаха среща на високо равнище в края на миналата седмица в Берлин, но кампанията по събиране на средства е помрачена от дебата за ролята на МВФ в навечерието на априлската среща на високо равнище на Г-20. Развиващите се икономики настояват да имат по-силно влияние при приемането на решенията във Фонда.

Dnes.dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *