МВФ повиши очакванията си за растежа на Китай до 7,5%

Международният валутен фонд (МВФ) повиши прогнозата си за икономическия растеж на Китай за настоящата година. Въпреки това институцията предупреди, че финансовата система на Поднебесната империя е изправена пред рискове, дължащи се на бързото разрастване на дълга.

Увеличението от 0,3 процентни пункта до 7,5 на сто може да помогне за успокояването на инвеститорите, които се опасяват, че втората най-голяма икономика в света може да се забави твърде рязко в предстоящите тримесечия, пише Ройтерс.

Прогнозата е в съответствие с официалната цел на управляващата комунистическа партия за растеж за цялата 2014 г. Въпреки това равнището ще бъде доста под двуцифрените нива от миналото десетилетие, което може да повиши политическия риск и да доведе до загуба на работни места.

МВФ предупреди, че Китай е изправен пред риск от неочаквано рязко забавяне и „покачване на уязвимостите“ във финансовата му система. Според организацията това би могло да причини значителни последици за региона.

Негативен нюанс в представянето на китайската икономика е бързият растеж на кредитирането от източници, различни от традиционните банки. Активите на такива заемодатели са се увеличили до сума, равносилна на 25 на сто от годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на страната.

„Това представлява важен източник на системните рискове“, заявиха от МВФ.

Китайските регулатори се опитват да забавят растежа на кредитирането, без да засегнат разширяването на икономиката. Последните правителствени данни показаха, че общо кредитите са се покачили с годишния темп от 16,8 на сто през март.

Анализът на МВФ призова Пекин да постигне напредък към целта си за ребалансиране на икономиката от текущата експортна ориентираност към „самоподдържане“.

„Има някои признаци, че процъфтяващото потребление се очаква да играе по-голяма роля в икономиката, както и в усилията за охлаждане на кредитния растеж. Повишаването на цената на капитала и забавянето на растежа на публичните инвестиции трябва да продължат“, отбелязаха още от организацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *