МВФ подкрепи Азиатската банка за инвестиции

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард даде своята подкрепа за водения от Китай нов проект за Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции.

В изказване по време на конференция в китайската столица тя говори за „огромните“ възможности за сътрудничество между МВФ и новата структура за финансиране на инфраструктурни проекти в Азия, investor.bg.

Операциите в рамките на AIIB, която е оценявана на около 50 млрд. долара, ще бъдат в множеството си финансирани от Китай. Началото на отпускането на средства е предвидено да започне в края на тази година, като структурата ще предоставя заеми за инфраструктурни проекти в развиващите се страни от региона.

Освен МВФ Лагард посочи, че и Световната банка (СБ) също има намерение да си сътрудничи с новата институция.

Представители на базираната в Манила, Филипините, структура, които присъстваха в Пекин, също потвърдиха, че водят преговори с международните организации, предава WBP Online.

27 държави, включително Великобритания, Германия, Франция и Италия, вече станаха част от съучредителите на AIIB, посочи през уикенда китайският финансов министър Лу Дзиуей. Той добави, че се очаква до края на март списъкът да нарасне с още осем страни.

„Китай ще следва правилата на международната общност и няма да притиска другите членове. Ще работим заедно с тях и ще се опитваме да постигнем консенсус по всички казуси, без да използваме статута ни на мажоритарен акционер“, отбеляза пък по време на конференцията в Пекин Дзин Лицюн.

Основен противник на създаването на Азиатската банка са САЩ. Според Вашингтон тази банка ще отпуска кредити под стандартите за прозрачност, опазване на околната среда и трудовите права, а също ще съперничи със Световната банка и Международния валутен фонд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *