МВФ: Политическата стабилност е важна за Гърция, дългът на страната остава висок

Международният валутен фонд ще продължи да оказва натиск върху европейците за облекчаване на гръцкия дълг, тъй като очаква той да остане на „високи нива“ въпреки неотдавнашното излизане на страната на международните пазари, пишат гръцките вестници, цитирани от БТА.

Вестник „Етнос“ помества изявления на представителя на фонда Джери Райс, според когото политическата стабилност в Гърция е важен въпрос за страната. Устойчивостта на гръцкия дълг продължава да буди загриженост и неговото облекчаване е наложително, цитира вестник „Нафтемборики“ оценка на фонда.

Според изданието фондът предпочита да има още една „подстрижка“ на гръцкия дълг, докато европейците не приемат това решение. Противно на фонда европейските партньори на Гърция са склонни да се отиде към разсрочване на заемите за страната и намаляване на лихвите по тях.

Оценката на Райс за политическата стабилност в Гърция отразява тревогата на фонда, че е възможно в страната да надделеят онези сили, които се противопоставят на гръцката програма за финансова консолидация, коментира вестник „Имерисия“.

Джери Райс казал, че разговорите за гръцкия дълг ще започнат през втората половина на тази година и че очаква представителите на тройката кредитори от Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ да се завърнат в Атина след лятото. Преди това в края на юни или началото на юли в Атина ще пристигнат членовете на техническите комисии.

В рамките на спасителните пакети Гърция очаква да получи от фонда 3.4 млрд. евро. Очаква се управителният съвет на МВФ да заседава следващите седмици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *