Българска предприемчивост в Германия

Много са българите, които живеят и работят във федералната република, а не са малко и осмелилите се да започнат свой бизнес. Ето три примера за успешни български проекти:
Да хапнеш по български
Атанас Атанасов живее в Мюнхен вече повече от 20 години, а през 2004 г. отваря собствен ресторант – „Рила”. „Идеята за ресторанта съм я имал винаги, по-скоро мечтата да има един хубав български ресторант извън България”, разказва 39-годишният Атанас, инженер по образование. Преди шест години той напуска сигурната работа към Stadtwerke München и открива ресторанта. Решението си определя като „да оставиш питомното, за да гониш лудото”, но не съжалява изобщо за него.
Кухнята на ресторант „Рила” е българска фюжън, много от ястията са авторски, а идеите си Атанас е трупал, докато е работел като готвач през студентските си години. Германски вкус + българска традиция е формулата, която следват рецептите, а менюто се обновява всяка година. Най-често гостите поръчват традиционната шопска салата, въпреки че специалитетът на заведението са шишчетата с парченца месо, лук и чушки, които издействат на ресторанта и прозвището „Къщата на горещите саби”. Германските гости на заведението предпочитат български бели и червени вина, а след вечеря, а не като аперитив, често поръчват и ракия, разказва собственикът. По време на седмицата ресторантът посреща най-вече немци или туристи, а уикендите са предимно български – празнуват се рождени дни, български партита и караоке-партита с българска музика. Засега Атанас не планира да отваря други заведения, а да се концентрира изцяло върху това, с което се занимава. „Една жена, една любов, един ресторант”, това е мотото, казва Атанас.
Ресторант „Рила” е на Balanstr. 16 в Мюнхен
По-вкусно е с чаша вино
Преди 16 години братята Лъчезар и Светлозар Босеви превръщат дългогодишното си хоби в професия, основавайки фирмата Bossev Weinmarketing в Дрезден. Компанията се занимава с внос на български вина и разпространението им в Германия, като към момента предлага над 40 вида вина, а така също други български специалитети като ракия, мастика и дори лютеница. Около 30% от оборота си фирмата генерира в обикновени търговски обекти, както и специализираните магазини, а 10% от вината се продават в големите супермаркети, в това число и на деликатесните щандове във веригите Karstadt и Edeka. Фирмата разпространява около 35% от продуктите в ресторанти, а останалите вина купуват отделни фирми, организации и други ценители на виното.
Сред предлаганите вина са добре познати на европейците сортове като Мерло, Шардоне, Мускат, Сира, Пино ноар и Отонел, а така също и българските Мавруд, Мелик, Рубин, Гъмза, Мискет и Тамянка. Bossev Weinmarketing продава над 150 000 бутилки годишно, част от тях през онлайн магазина, като този вид дистрибуция, изисква повече подготовка. „Човек трябва да познава българските вина, техния вкус. Затова и онлайн-търговията функционира едва след като сме представили продуктите наживо, на изложения и други мероприятия”, споделя Лъчезар Босев.
Двамата братя отделят специално внимание на качеството на вината. „Нашата цел е да предлагаме продукти, които достойно да представят България и винарските й региони. Затова сме категорично против използването на синтетични аромати, ароматизирани танини, силни киселини и химикали”, подчертава Светлозар Босев. Bossev Weinmarketing не е типичният вносител и разпространител – освен класическия внос и дистрибуция братята търсят и други, забавни начини, с които да запознаят немските любители на вина с българските сортове. Често се организират екскурзии до България, които комбинират традиционната дегустация с културна програма и разходки из Мелник, Пловдив, Копривщица и т.н.
И двамата са убедени, че лозарството в България трябва внимателно да следи и да следва европейските тенденции. Особено популярно напоследък е биологичното лозарство и в тази област безспорният лидер е Италия, казват Босеви. Те обаче са убедени, че българските производители могат спокойно да се конкурират с други държави и трябва да насочат вниманието си именно в тази ниша.
www.bulgarien-weine.de
Нещо повече от онлайн-списание
Public Republic накратко е: онлайн проект, интерактивна платформа за литература, изкуство и култура на немски, български и английски език.
Макар да прилича на типично онлайн-списание, сайтът е различен от други подобни проекти – Public Republic бяга от периодичност, изданието не се „списва” от определени автори, редакторите са от цял свят, в момента са над 150 и стават все повече и повече. Според създателката на платформата Наталия Николаева това е и основното предимство на проекта – неговата отвореност и динамичност. Непрекъснато се създават нови рубрики, разчупена е класическата рамка между редакция, автори и читателска аудитория, разказва Наталия. Сред основните рубрики са Литература, Фотография, Изобразително изкуство, Хумор и Около света, но читателите непрекъснато допълват темите с нови авторски статии.
„Мисля си, че човек, който живее далеч от родината, често се чувства по-силно свързан с нея, с нейния културен живот и динамика”, споделя Наталия, която живее в Хамбург вече от 10 години. Въпреки това Public Republic не може да се нарече български проект. Платформата стартира през 2006 г. на български, но две години по-късно се появява в немски и английски вариант. От създаването си изданието е завързало полезни партньорства с редица институции като сп. „Едно”, Червената къща, Българското национално радио, както и с различни издателства в България, в Германия и Америка.
Над 4 000 са посетителите общо на трите сайта дневно, но Наталия се старае да излиза и отвъд виртуалните рамки и да организира реални арт срещи между автори, сътрудници, артисти. През 2008 г. е първата среща на списанието в София, а през 2009 г. международната среща се провежда в Българския културен институт в Берлин. Предстои поредната интернационална сбирка в Хамбург, както и издаването на многоезично печатно издание и на отделни книги с преводи.
Списанието е организирало досега и няколко конкурса за фотография, литература и публицистика. Най-новият проект се нарича Public Republic Art Studio – вид интерактивен уъркшоп по творческо писане на поезия, проза и публицистика.
www.public-republic.de(немска версия)
www.public-republic.com(българска версия)
www.public-republic.net(английска версия)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *