МВФ предупреди страните от Г-20 да не вдигат лихвите

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди в четвъртък основните централни банки в света да се въздържат от вдигане на лихвените проценти, съобщи AFP. Фондът напомня на най-влиятелните гуверньори на банки и финансови министри, пътуващи за срещата на Г-20 в Анкара този уикенд, че повечето световни икономики са показали по-слаби резултати от прогнозираните в началото на годината.

МВФ призовава за мерки, които да гарантират стабилното движение на лихвите, както и за увеличаване на средносрочния капацитет на най-големите световни икономики от настоящите „умерени“ нива.

Фед да не предприема прибързани действия

Федералният резерв на САЩ, който обмисля да вдигне лихвите този месец, не е единствената централна банка под прицела на фонда. С комюнике до финансовите министри и централните банкери на страните от Г-20 МВФ разяснява, че очакваният стимул от ниските цени на суровия петрол не се е проявил. Предвид на това, както и на ниската инфлация в развитите икономики, „валутната политика трябва да остане гъвкава, за да предотврати преждевременното покачване на лихвите“.

В навечерието на очакваното в петък публикуване на официални данни за заетостта в САЩ фондът призова Фед да „остане зависим от данните“ и да не предприема прибързани действия, „при положение че засега почти няма данни за голям натиск върху цените и заплатите“. Кристин Лагард обяви през юни, че Фед не трябва да вдига лихвата поне до идната година.

ЕЦБ да удължи програмата си за изкупуване на облигации

Фондът изразява също идеята, че Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да разшири програмата си за количествени облекчения. „Програмата трябва да бъде продължена, ако в момента не дава желаните резултати по отношение на инфлацията и целите за средносрочна стабилност на цените“, се казва в изявлението на фонда, появило се в навечерието на среща на управителния съвет на ЕЦБ по валутната политика на съюза.

В комюникето си МВФ призовава и Японската централна банка да се готви за бъдещи облекчения.

Очаква се тези предупреждения от фонда да усложнят обстановката по време на срещата на финансовите министри от Г-20 през уикенда. Тя се предвиждаше да бъде спокойна, но постепенно започна да придобива важност след пазарните катаклизми и страховете, че забавящият се ръст на Китай може да зарази световната икономика. МВФ сега заяви недвусмислено, че старите прогнози, които предвиждаха по-добри резултати през втората половина на 2015 г., не са актуални за по-голямата част от големите световни икономики. Последните данни от САЩ, еврозоната, Япония и редица по-малки икономики са по-лоши от прогнозните.

Китай засега не се отразява, но рисковете остават

Позитивното послание на фонда е, че макар очите на всички сега да са приковани към Китай, ръстът през първата половина на 2015 г. е бил „приблизително сравним с прогнозите ни“ и въпреки че инвестициите са намалели, „ръстът на потреблението остава стабилен“.

МВФ предупреждава също, че рисковете за здравето на глобалната икономика са се увеличили и „ако няколко от тях се проявят едновременно, това ще се отрази сериозно върху макроикономическите резултати“.
Рисковете са по-големи в по-бедните страни, и особено в онези, които са по-силно изложени на колебанията в цените на суровините, както и държавите с деноминиран в щатски долари дълг или тези, чийто износ зависи силно от търсенето в Китай. За да отвърнат на тези рискове, правителствата трябва да проведат реформи, насочени към подобряване на средносрочните икономически резултати, смята МВФ.

Един от проблемите на финансовите министри от Г-20 обаче е да изпълнят ангажиментите, които поемат на срещи като предстоящата в Анкара. Информационният център на Г-20, който се намира в Университета на Торонто, пресмята, че страните от групата са изпълнили едва 63% от обещанията на своите лидери на последната среща в Бризбейн миналия ноември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *