МВФ препоръчва ускоряване създаването на единен банков съюз

В новия доклад за „Глобална финансова стабилност“ МВФ препоръчва на Европейския съюз да ускори процеса на изграждане на единен банков съюз чрез бързо формиране на агенция, която ще има право да закрива или да спасява проблемни банки, като част от усилията за намаляване на „лошите“ кредити (необслужвани банкови кредити), спиращи икономическото възстановяване в региона. Тази препоръка на Фонда е с оглед на засилващите се опасения сред европейски законодатели относно плана за създаване на единен банков съюз.

Банките в еврозоната бяха ударени най-сериозно от дълговата криза и това ги принуди да повишат лихвите на рисковите заеми за техните клиенти, които и без това трудно обслужваха своите кредити, а това допълнително влоши шансовете банките да си получат парите обратно, коментира МВФ.

Трябва да бъде възстановено доверието на инвеститорите във финансовите баланси на европейските банки и да се приключи процесът по формиране на банковия съюз. В противен случай еврозоната рискува да влезе в продължителна хронична фаза на нисък икономически растеж и проблемни банкови баланси, подчертава Фондът в шестмесечния си доклад, пуликуван вчера.

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди за рискове в глобален план от едно преждевременно отслабване на политиката на парични стимули на Федералния резерв (Фед) на САЩ, в доклад „Глобална финансова стабилност“.

Според МВФ, ако Фед започне прекалено рано да намалява размера на програмата за „количествени улеснения“, това може да предизвика загуби на глобалните дългови пазари в размер на 2,3 трлн. долара и да предизвика рязко повишение на реалните лихви на паричните пазари с около 100 базисни точки (ръст с 1 процентен пункт). Тези прогнози не включват потенциални загуби в акции или в пазари на недвижими имоти и на валутните пазари, допълват от Фонда.

Необходимо е Федералният резерв да провежда добре съобразена във времето комуникация с финансовите пазари, като самата „изходна“ стратегия от стимулираща парична и лихвена политика трябва да бъде много плавна и постепенна, смята МВФ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *