Чужди сайтове агитират за покупка на българска земя

Обяви в интернет рекламират продажбите на българска земя

Обяви на английски и руски език, които рекламиратпродажбата на българска земя, се появиха в интернет само няколко месеца, преди официално да се разреши чужденци да купуват наши ниви.

Американският сайт www.landwatch.com например предлага над 200 оферти запродажбата на българска земяв цялата страна – районите на София, Велико Търново, Елена, Габрово, Рибарица, в планините у нас и край морето. Става дума както заземеделска земя, така и за парцели в регулация. Парцелите са на цени от 7000 до 100 000 евро, в зависимост от квадратурата. Брокерът, който отговаря запродажбата на българска земя, е базиран в американския щат Кентъки.

Десетки парцели в България предлага британският сайт www.rightmove.co.uk. Те са основно по Черноморието, Сливен, Ямбол, Елхово и Велико Търново. В същите локации са предлаганите земи и на британския сайт www.bulgaria-land.co.uk.

Изцяло специализиран в продажбите на българска земя е американският сайт www.blackseaagriculture.com. Той посочва като най-плодородни земеделските земи в Северна България и Южна Румъния, както и в регионите край Черно море в Украйна.

“През 46-та година след новата ера, докато римските легиони напредвали към Карпатите, се натъкнали на воден басейн, заобиколен от земя, чиято почва била толкова богата и плодородна, че била черна. И го нарекли Черно море. До ден днешен, концентрацията на полезни соли, но и същевременно, ниското ниво на соленност на Черно море, допринасят за това земите на България и Румъния да са едни от най-плодородните в света.

Тази информация е важна за умелите инвеститори на 21-ви век, защото днес, същата тази земя се продава на цени, много под реалната стойност. Никой не е по-наясно с това от Блек Сий Агрикълчър (BSA). BSA е специалист в набиращия все по-голяма популярност пазар в аграрния сектор, работещ по системата “нисък риск – висока възвращаемост”. Система, работеща както за частни инвеститори, така и за институции, чрез директни инвестиции и други финансови механизми. Щабквартирата на BSA, която се намира в New York’s Financial District, има съдружник в България, който е на разположение по всяко време.

Защо? Защото т.нар. Черноморски аграрен пояс е на прага на огромен, ексползивен растеж! Само помислете за миг: Факт: С развитието на все повече и повече страни от втория и третия свят, тяхната нужда от храна ще нараства и ще надскочи сегашния капацитет на този сектор в световен мащаб. Вече ставаме свидетели на това как пшеницата (водещият продукт на Черноморският аграрен пояс) се продава на цени по-високи от когато и да било.

Факт: Румъния и България са страни от ЕС, с прозападни правителства, които с ентусиазъм прегръщат идеята за свободния пазар. Факт: И в двете страни не се забелязват политически или религиозни борби, които да застрашават стабилността им”, се казва в обширна статия на началната страница, която рекламира горещо продажбата на земя в България и съседните региони. Публикувана е дори и карта, която показва къде се намира най-плодородната земеделска земя (виж снимката – б. р.)

Продажбата на българска земя на чужденци среща силен отпор в българското общество

Отпадането назабраната за чужденци да купуват българска земяобаче среща сериозен отпор в обществото у нас и рефлектира в социалните мрежи. След като бяха организирани два протеста против падането на ветото, във Facebook дори бе създадена специална група “ЗА Земята на България”, в която вече членуват над 2526 души. Под мотото “Земя, напоена с кръв, не се продава!”, те искат отмяна на чл. 22 от Конституцията, който гласи: “Чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условията, произтичащи от присъединяването на Република България към Европейския съюз или по силата на международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България, както и чрез наследяване по закон”.

“Искаме забрана в конституцията за чужди физически и юридически лица да придобиват собственост върху българска земя. И това да бъде отразено във всички закони, касаещи земята.

Искаме въвеждане на механизми за спиране на безконтролното окрупняване и съсредоточаване на милиони декари земя в ръцете на няколко човека.

Искаме пресичане на опитите за връщане на “султански земи” на турската държава чрез закона за вероизповеданията. Закон, който застрашава 1/3 от българската територия”, се казва още в исканията на групата “ЗА Земята на България”, която се обявява против отменянето назабраната за чужденци да купуват българска земя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *