МВФ съветва да се продължи със стимулиращите мерки

Шефът на МВФ отправи за втори път своето предупреждение, че правителствата не трябва да се отказват от своите стимулиращи икономиката мерки твърде скоро.
Доминик Строс-Кан заяви, че възстановяването на потребителското търсене и заетостта трябва да се случат преди затягането на ликвидността, в противен случай развитите страни могат да навлязат отново в рецесия.
Възстановяването в развития свят остава мудно, каза той, позовавайки се на опита на Япония от 1990 като пример за това как правителството прекратява стимулиращите мерки, преди компании и банки да са изчистили своите баланси като по този начин страната е навлязла в по-дълбока рецесия тогава.
Едно повторно навлизане в рецесия може да се окаже фатално, тъй като може да се окаже невъзможно прилагането на настоящите агресивни стимулиращи мерки за втори път.
Строс-Кан отбеляза, че световната икономика е по-силна от очакваното и че азиатските икономики са водещи в момента. МВФ очаква през 2010 г. Китай да се върна до нивата на растеж близки до тези преди кризата.

Euronews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *