МВФ: Третата вълна на кризата се стоварва върху най-бедните страни

Най-бедните страни в света започнаха да усещат последствията от световната финансова криза, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан при представянето в института „Брукингс“ във Вашингтон на новия доклад за последствията от финансовата криза, предаде Ройтерс.
След като заля страните с развита икономика, а след това и нововъзникващите пазари, третата вълна на глобалната финансова криза днес се стоварва и върху най-бедните и най-уязвимите страни в света, заявил Строс-Кан. Той добави, че икономическата обстановка в тези страни се влошава главно заради намалялото търсене на произвежданите в бедните държави стоки.
В доклада на МВФ се посочва, че 22-те най-бедни и най-уязвими от кризата страни тази година ще се нуждаят от най-малко 25 млрд. долара краткосрочно финансиране при изгодни условия. Възможно е да са необходими много повече средства заради сериозните рискове от влошаване на перспективите за глобално икономическо развитие, както и заради вероятността кризата да обхване още по-голям брой страни.
„В период, в който страните с развита икономика изразходват стотици милиарди долара за стимулиране на своите икономики и преструктуриране на финансовия сектор, ние трябва да търсим възможности да окажем помощ на страните с ниски доходи“, подчерта Строс-Кан и призова дарителите да предоставят необходимото финансиране, за да се избегне евентуална хуманитарна катастрофа в най-бедните държави.
Управляващият директор на МВФ заяви, че световната икономика продължава да се влошава и отбеляза, че януарската прогноза за практически нулев глобален икономически растеж през тази година най-вероятно ще се окаже прекалено оптимистична.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *