САЩ готови да се откажат от ракетния щит в Европа

Възможно е решение на конфликта около планирания американски ракетен щит в Полша и Чешката република. По информация на „Ню Йорк таймс“ американският президент Барак Обама е предложил на руския си колега Дмитрий Медведев, САЩ да се откажат от проекта. Условието за това било Русия да се включи в усилията за ликвидиране на иранската ядрена заплаха, съобщават световните медии, цитирани от europe.bg.
В писмото на Обама се посочва, че САЩ няма да имат нужда от ракетния щит, ако Техеран преустанови програмата си за производство на ядрени бойни глави и балистични ракети с дълъг обсег на действие.
Според източниците на вестника, писмото не предлага директна размяна, а заявява само, че заплахата трябва да отпадне, като цели да даде на Москва стимул да се присъедини към САЩ в общ фронт срещу Иран. Русия не е отговорила официално на писмото.
Руският президент също отрече Съединените щати да са предлагали на Русия сделка, обвързваща проекта за противоракетен щит в Източна Европа с политиката към Иран.
Русия е готова да сътрудничи със САЩ по въпроса за Иран, както и да разисква плановете за обща противоракетна отбрана със САЩ и Европа, добави Медведев, по време на посещението си в Мадрид.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *