МЕА: Свръхпредлагане на пазара на петрол поне още година

Петролът се търгува трайно под 50 долара за барел, след като Международната eнергийна агенция заяви, че свръхпредлагането на суровината ще продължи поне още една година.

Фючърсите на брента с доставка през ноември се търгуват при нива от 49.30 долара за барел, след като вчера загубиха нов един процент от стойността си.

Суровината поскъпна с 15% в началото на октомври, но от тогава насам загуби близо 10%, след като световното производство на петрол продължава да изпреварва търсенето. Опасенията за забавяне на китайската икономика са друг фактор, който натежава над цената на суровината.

Изнесени вчера данни посочиха забавяне на инфлацията в Китай с повече от очакванията през септември, което бе пореден признак за трудностите пред втората най-голяма световна икономика. Инфлацията се понижи за 43-и пореден месец.

„Цените на петрола би следвало да останат ниски… Основна причина за това е предлагането, което изпреварва търсенето през последните седмици и дори месеци. Все още сме в среда на свръхпроизводство на петрола“, коментира Даниел Анг, анализатор в Phillip Futures Pte Ltd.

„Възможно е ситуацията при свръхпредлагането да се влоши още повече предвид на предстоящото връщане на Иран отново на пазара“, допълва още Анг.

Петролният пазар най-вероятно ще е съпътстван с нови проблеми през следващата година, ако се съди по слабия ръст на търсенето на суровината и близо до рекордното предлагане от страна на страните членки от ОПЕК, прогнозират още от МЕА.

Шистовото производство в САЩ се очаква да се понижи с най-много в историята през ноември, продължавайки спада си за седми пореден месец.

Добивът в старите находища се очаква да се понижи с 10% през следващата година, след като производителите се отказват от плановете си за подобрение на находищата с най-ускорени темпове от 30 години насам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *