Пазаруваме във Facebook догодина

Догодина потребителите на Facebook вече ще могат да купуват неща, без да напускат социалната мрежа. Ръководството на сайта обяви, че ще добави специална секция за пазаруване, за да позволи на хората да купуват стоки директно от Facebook-страниците на компаниите. Целият процес ще се извършва в рамките на социалната мрежа.

По-голяма част от интернет потреблението по света вече идва от мобилни устройства като смартфони и таблети. Но търговията през тях все още е трудна и мобилните покупки предсталяват едва 2% от цялото пазаруване, сочат данните на eMarketer.

Все още не е ясно дали Facebook ще взема процент от цената на покупките през приложението си. Сигурното е, че социалната мрежа ще печели пари от рекламите, през които ще трябва да минат потребителите, за да стигнат до режима на пазаруване.

Тези реклами изглеждат като нормалните, които виждаме в новинарския си поток, но когато хората кликнат върху тях, ще бъдат отвеждани в специална страница във Facebook.

Например магазините могат да пускат нормални реклами за обувки, а посочването им от потребителите да отваря пълната селекция от модели, както и възможност за директно пазаруване. Facebook ще таксува продавачите както за нормална реклама, така и на всеки потребителски клик.

Компаниите ще могат да включат бутоните за купуване на страниците си.

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг се надява, че допълнителните уговорки по процеса на купуване на стоки ще се случват през Facebook Messenger. По-рано тази година социалната мрежа показа как приложението за съобщения може да се използва от компаниите, които ще могат да държат клиентите си в крак с направените поръчки.

Освен това те ще могат да изпращат фактури или известия за доставки там, а не през имейл.

„Искаме да предоставим на потребителите си този лесен начин за намиране на продукти през мобилните им устройства, да направим пазаруването лесно и да помогнем на бизнесите да увеличат продажбите си“, каза ръководителят на продуктовия маркетинг във Facebook Ема Роджърс.

Според последните данни на Statista за последното тримесечие броят на потребителите в социалната мрежа, които са активни поне веднъж месечно, е 1.49 милиарда души – повече от населението на Китай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *