Спират детските надбавки от 1 януари

Всички родители, които получават детски надбавки, ще останат без тях от 1 януари 2016 година. Причината са промени в Закона за семейните помощи за деца. Заради тях всички, получаващи детски, трябва наново да кандидатстват за тях. Това става ясно от официален отговор от Агенцията за социално подпомагане до ФОРУМНЮЗ.

Независимо дали сте подали пакета документи през ноември или декември, от януари трябва да кандидатствате отново.

От агенцията уточняват, че подаването наново на документите, се налагало и заради новите образци на формуляра на заявление-декларацията, въз основа на който се отпуска помощта. Те са променени със заповед на министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин.
И до днес в дирекциите за социално подпомагане не бяха наясно какво ще се случи с помощите за деца от 1 януари. „Разлепили сме заключителните разпоредби на закона на гишетата, но все още не знаем какъв ще бъде редът с отпускането на парите от Нова година, обясниха пред наш репортер от дирекцията в Младост.

Служителите се опасяват, че ще настани пълен хаос, ако се наложи всички родители, които получават помощи, да подадат накуп отново документите си в първия месец на годината.
Опашки ще се извият и при личните лекари, тъй като към декларацията задължително се прилага бележка от джипито, че детето е минало всички задължителни имунизации.
Получаващите детски надбавки трябва отново да извадят и справка за доходите за една година назад и за двамата родители, ако имат брак или живеят на един адрес, както и бележка от училището, че детето го посещава редовно.

В момента за първо дете помощта е 35 лева, а за второ – 50 лева на месец.От Агенцията за социално подпомагане уточняват, че към момента законодателят не е предвидил преходен период по отношение на сроковете за подаване на заявления-декларации за отпускане на помощта, така че да няма прекъсване при изплащането й. За да може да се създаде необходимата организация на работа и да се гарантира правото на всички граждани, към момента експертите от МТСП, съвместно с АСП, извършват анализ на данните за броя на приетите в предходни години молби-декларации. Целта е да се разработи такъв график за работа на дирекциите „Социално подпомагане“, който да гарантира нормалното приемане и обработка на заявленията, обясняват от агенцията.

След утвърждаване на графика от министъра на труда и социалната политика гражданите ще бъдат информирани своевременно чрез сайтовете на МТСП и АСП и средствата за масово осведомяване. Информацията ще бъде поставена и на информационните табла във всяка дирекция „Социално подпомагане“.

По отношение на родителите, които не успеят да подадат заявленията си в сроковете съгласно утвърдения график, ще се прилагат разпоредбите на законодателството и помощта ще се отпуска от началото на месеца, през който е подадено заявлението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *