Меркел: Гърция изобщо не трябваше да бъде пускана в еврозоната

В един от редките си изблици канцлерът на Германия Ангела Меркел каза, че Гърция не е трябвало да бъде допускана да приеме еврото, съобщава CNBC.

По време на предизборен митинг в северния германски град Рандсбург Меркел каза пред събралага се група от около 1 000 гласоподаватели, че дълговата криза в Гърция е „зреела в продължение на много години“. Тя освен това обвини предшественика си Герхард Шрьодер от опозиционната социал-демократическа партия, че е допуснал Атина да се присъедини към еврозоната.

„Канцлерът Шрьодер прие Гърция в еврозоната и отслаби Пакта за стабилност. И двете решения се оказаха фундаментално грешни и се превърнаха в отправна точка за сегашните ни проблеми“, посочи Меркел, цитирана от местни медии.

Коментарите на германския канцлер идват, след като основните й политически опоненти засилиха критиките си срещу нея по повод политиката й спрямо Гърция, след като страната получи два спасителни пакета на стойност 241 млрд. евро, а наскоро стана ясно, че ще има нужда от още около 11 млрд. евро.

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле също призна, че оценките на Международния валутен фонд (МВФ) за нуждата на Гърция от допълнителни пари „не са съвсем нереалистични“.

Основният опонент на Меркел на изборите през септември – Пеер Щайнбрюк, я обвини, че тя не е била честна с избирателите за цената на спасяването на Гърция. Въпреки това обаче партията му изостава и според последните проучвания на общественото мнение събира около 25% от гласовете, докато алиансът на Меркел се подкрепя от 39%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *