Меркел отхвърля британския план за икономическо възстановяване

Германският канцлер Ангела Меркел предизвика нов разрив с Великобритания и САЩ преди срещата на Г-20 в Лондон, като отхвърли категорично допълнителните фискални пакети за стимулиране на икономиката, предлагани от британския премиер Гордън Браун и администрацията на американския президент Барак Обама.
Докато европейските лидери се подготвяха за срещата си в Брюксел за изготвяне на обща позиция по финансовата и икономическата криза преди форума в британската столица след две седмици, Меркел настоя, че във фокуса на всеки глобален план за икономическо възстановяване трябва да бъде регулирането на пазарите.
Сега не е моментът да гледаме към нови мерки за растеж. Изобщо не съм съгласна с тази идея. Съществуващите мерки трябва да заработят, трябва да им се даде време да се развият, каза тя.
Надпреварата всеки да направи повече обещания от останалите няма да успокои ситуацията, добави Меркел, като определи трансатлантическите противоречия в отговор на кризата като “много опасни”.
Трябва да изпратим добри психологически сигнали от Лондон, а не да се занимаваме с надпревара с нереализуеми пакети за растеж. Това вече го направихме.
Снощи обаче лидерите на 27-те страни-членки на ЕС признаха мащаба на кризата, която заплашва да взриви както блока, така и 16-членната еврозона, като постигнаха принципно споразумение да удвоят до 50 млрд. евро специалния европейски фонд за подпомагане на държавите с проблеми в платежния баланс. Около 10 млрд. евро вече бяха отпуснати в подкрепа на Унгария, Латвия и Румъния.
Чешкият премиер Мирек Тополанек, който бе председател на срещата, каза, че увеличеният фонд в ЕС може да бъде използван за подпомагане на страни от еврозоната като Ирландия, както и на източноевропейски държави, засегнати от нарастващи дефицити, безработица и лоши кредити.

darikfinance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *