Миглена Кунева: От Брюксел идва силен сигнал за тревога

В края на септември Европейската комисия ще заседава, за да види кои страни не изпълняват своите ангажименти по директивите на ЕС. На заседанието ще бъде разгледан напредъкът на страната ни по отношение на оперативните и предприсъединителни програми. Това каза еврокомисарят Меглена Кунева, цитирана от БТА.
По този повод еврокомисар Кунева се е срещнала с по-голяма част от министрите в кабинета през последните две седмици и е разговаряла по телефона с премиера Бойко Борисов.
Разговарях с министрите в проблемните области за България – правосъдие и вътрешен ред, направих срещи и с министрите, през чиято координация преминава усвояването на средствата и с тези министри, в чиито области има натрупване на неизпълнение на директиви, посочи тя. Кунева е привлякла вниманието им към проблемните области в техните сектори.
Дадох много усилен сигнал за тревога, посочи тя. Според Кунева в момента България има три сфери, в които трябва да направи необходимото, за да не бъде санкционирана. Това са работата по оценка за съответствие на оперативните програми спрямо изискванията на ЕС, по изграждането на завод за преработка на битови отпадъци в София и по дейността на двете изпълнителни агенции по програма ФАР в Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ и в Министерството на финансите /МФ/.
Ако това съответствие по оперативните програми не е факт, това е лош знак за нашия административен капацитет и за това как по-нататък ще бъде оценявана страната ни за това дали може да усвоява средства, подчерта Кунева.
По отношение на завода за битови отпадъци, ако се прецени, че страната ни не изпълнява своите задължения по Европейските директиви, ЕК може да реши да започне наказателна процедура срещу България пред Европейския съд, посочи еврокомисарят.
На заседанието в края на септември може да се реши също така и дали да бъдат върнати акредитациите на двете агенции в МРРБ и в МФ. Без присъствието на тези агенции ние не можем да усвояваме пари, поясни Кунева. На този етап нямам особен оптимизъм, че оценката за съответствието на оперативните програми ще е положителна за нас, а двете агенции все още не са пуснати, т.е. там няма положително развитие, а времето тече, посочи тя.
Голяма делегация ще отпътува за Брюксел, за да поиска от ЕС отсрочка във връзка със спрените съгласувателни процедури, съобщи по-рано премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че новото правителство трябва да покаже какво прави в момента и какво наследство е заварило. Делегацията ще отпътува най-вероятно на 9 или 10 септември и в нея ще бъде и еврокомисарят Меглена Кунева, съобщи Борисов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *