Милиардерите полудяха – раздават си парите

До този момент 57 милиардери са поели ангажимента да раздадат най-малко половината от богатството си за благотворителни цели – съобщи Reuters. Инициативата, стартирана в началото на лятото от основателя на Microsoft Бил Гейтс и от легендарния инвеститор Уорън Бъфет, печели все по-голяма популярност, като вчера получи думата на нови 17 ултрабогаташи, сред тях основателите на Facebook Марк Зукърбърг и Дъстин Московиц.
Инициативата се нарича Giving Pledge /Обет за даване/. Чрез нея не се събират директно пари от милиардерите, а се търси техният морален ангажимент за благотворителност, който се скрепява с писмена декларация. Най-богатите хора, включили се в този най-модерен клуб на филантропите, обещават в течение на живота си или със завещание след смъртта си да раздадат за добри каузи най-малко половината от това, което притежават.
Зукърбърг коментира: хората чакат да остареят, преди да започнат да раздават. Но защо да чакаме, след като има толкова много неща, които трябва да бъдат направени? Младото поколение просперира заедно с успешните компании и може да се включи съответно по-рано във филантропични начинания. Зукърбърг и Московиц са най-младите милиардери в света. През септември Зукърбърг дари 100 млн. долара на публичните училища в Нюарк, Ню Джърси.
Други членове в клуба на Гейтс и Бъфет са финансистите Карл Икан и Майкъл Милкен и основателят на AOL Стивън Кейс. През септември Бил Гейтс даде специален обяд на китайски милиардери, за да насърчи културата за благотворителност в новата икономическа сила. През март той ще направи същото и в Индия.
Другият учредител, Уорън Бъфет, очевидно е доволен от поредното си успешно начинание: само за няколко месеца псотигнахме добър прогрес, коментира той: обещанието за даване вля нова енергия на хората и ги накара да мислят какво още могат да направят. Бъфет е посочил, че му предстоят още много разговори със заможни семейства, които да привлече към благотворителната кауза.
Бъфет е поел ангажимент да дари 99% от богатството си на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и други семейни благотворителни организации. Самите Гейтс са превели 28 млрд. долара във фондацията си. Според списание Forbes, в САЩ живеят около 400 милиардери. Официални изследвания сочат, че през 2009 г. жителите на Щатите са дарили общо 227 млрд. долара, което е само с 0.4% по-малко от предходната година, въпреки рецесията.

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Тагове: благотворителност

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *