Банковата тайна ще отпадне постепенно

Европейският съюз (ЕС) най-накрая стигна до консенсус по отношение на банковата тайна и предотвратяването на укриването на доходи след две години на преговори, съобщи немското издание на „Файненшъл таймс“. Австрия и Люксембург, които бяха най-големите противници на разкриването на банковата тайна, най-накрая са се съгласили да подкрепят автоматичната обмяна на банкови данни.

Автоматичната обмяна на банкови данни ще бъде въведена поетапно. След две години властите – до 2013 г., в дадена държава ще имат правомощията да изискват банкови данни от други страни не само при обвинения в укриване на данъци, а и при подозрение в подобни действия. Все пак обаче финансовите министри са се разбрали да не се изискват цели бази данни за клиентите на банките.

От 2015 година пък между финансовите регулатори автоматично ще се обменят данни, касаещи приходи от заплати, наеми, осигуровки, застраховки, доходи от недвижимо имущество. Но промените ще обхванат само информацията по парични потоци, генерирани след 2014 г.

Освен това данните за доходи от дивиденти и капиталовите печалби ще останат тайна поне до 2017 г., са решили финансовите министри на ЕС. Подобна информация ще се обменя едва след като бъде направен отчет какви резултати дават вече направените стъпки по премахване на банковата тайна. Проверката ще се извърши през 2017 година.

Реформите по отношение на банковата тайна идват в отговор на глобалната финансова и икономическа криза. Междувременно вчера ЕК излезе с доклад, според който безотговорността на банкерите е в основата на кризата. Правилата в Европейския съюз срещу неконтролируемите борсови посредници на финансовите пазари са твърде разнообразни, а в някои случаи и твърде слаби, предупреди вчера ЕК. Според Брюксел алчността и безотговорността на банкерите са сред основните причини, довели до финансовата криза през 2008-2009 г.

Мишел Барние, еврокомисар за вътрешния пазар и финансовите услуги, коментира, че ако дадена финансова институция не приема правилата на ЕС в областта на финансовите услуги, посредниците и ръководителите трябва да разберат, че няма да се отърват безнаказано. ЕК посочи, че ще започне обществени консултации, които трябва да продължат до 19 февруари за това какъв да бъде най-добрият начин на процедиране. След това се очаква комисията да представи собствените си законодателни предложения. Според някои става дума за минимални стандарти за цялата територия на ЕС, но без да се налага пълното хармонизиране на режимите на санкции в отделните държави.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *