Милиони левове потъват в депото за отпадъци край Враца

В същото време от общината във Враца твърдят, че превеждат стриктно парите на основния изпълнител на обекта.
Регионалното депо приема отпадъците на общините Мездра и Роман. През май след солидно забавяне най-после стартира разширението му. Поради сложността си проектът е разделен на две части.
След конкурс изграждането на нова клетка върху площ от 21 декара е възложено на свързаната с Васил Божков столична фирма „Пътностроителна техника“ ЕАД, а сепариращата инсталация в съседство – на консорциум, в който основен играч е същото дружество. От своя страна, то възлага работата на други фирми, които пък наемат трети лица за част от строително-монтажните дейности.
В началото проблем с плащанията няма. Впоследствие обаче на подизпълнителите им става все по-трудно да си получат парите, информира бТВ.
Сред потърпевшите е врачанската „Химремонтстрой“, на която към момента „Пътностроителна техника“ дължи над 200 000 лева и която няма как да се разплати с три от наетите от нея фирми.
„На всяко едно писмо за искане на пари те ни пускат нещо заплашително“, обясни Венелин Петров, управител на фирма „Химремонтстрой“ – Враца.
Ботевградчанинът Мирослав Иванов твърди, че има да взима още около 60 000 лева за изкопните дейности на новото сметище.
Управителят на депото разкри, че поради неплащане чувствително се забавят сроковете за изпълнение на сепариращата инсталация. За около седмица строителите там дори отказали да работят.
От общината във Враца съобщиха, че до момента на основния изпълнител са преведени два милиона и четиристотин хиляди лева. Обясняват си финансовите неуредици като предизборни маневри с цел очерняне имиджа на местната власт.
Остава мистерия защо парите не стигат до останалите по веригата.
Междувременно стана ясно, че вместо разплащане, потърпевшите са получили уведомление, че столичната фирма прекратява отношения с тях. Мотиви не се посочват.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *