Милионна инвестиция за млада компания с български основател.

Стартиращата компания Leanplum, в която съосновател е българинът Момчил Кюркчиев, получи финансиране от 11.6 млн. долара. Най-голямата част от сумата се дава от един от най-големите фондове в Силициевата долина – Kleiner Perkins Caufield & Byers, но в новата инвестиция участва и досегашният акционер в Leanplum Shasta Ventures. Това е вторият път, в който инвеститор влага средства в дружеството. Общото финансиране дотук е 17.2 млн. долара.

Идея за тестване

Leanplum е създадена, след като основателите Момчил Кюркчиев и американецът Андрю Фърст напускат работата си в Google. Първоначалната основна дейност е предлагане на т.нар. А/В тестове, които позволяват на разработчиците на мобилни приложения бързо и лесно да тестват в реално време промените, които правят по тях и реакцията на потребителите. Преди няколко месеца те обявиха и пускането на единствената по рода си услуга за оптимизация на мобилен маркетинг. Чрез нея разработчиците на мобилни приложения могат да изпращат персонални съобщения и известия на потребителите си, които са съобразени с предпочитанията и нуждите им. Това улеснява комуникацията между компаниите и клиентите им и прави използването на приложенията им по-интерактивно и лично. Сред големите клиенти на Leanplum са британската верига супермаркети Tesco, платформата за пътувания Expedia, StumbleUpon, SlideShare и Prezi.

Планът – поддръжка от София

„Като цяло новото финансиране е за укрепване и ускоряване на растежа ни. Ще използваме средствата основно за разрастване на продуктовия ни екип в САЩ и България“, заяви Кюркчиев пред „Капитал Daily“. В момента в компанията работят общо 33-ма служители. Основната дейност на Leanplum се извършва от централния им офис в Сан Франциско, но имат софтуерен екип в София, както и офис в Лондон, който се фокусира върху продажбите.

Плановете на фирмата са да удвои персонала си в САЩ и България. „Ще отворим и отдел за поддръжка от София“, допълни Кюркчиев. Според него заради часовата разлика този офис ще е изключително удобен за обслужване на клиентите в Европа и Индия. В САЩ ще се търсят още служители в продажбите и маркетинга. Кюркчиев заяви, че в бъдеще очаква и следващи рундове на финансиране, тъй като според него това е най-добрият начин компанията да се разрасне. Той не разкри колко са приходите и какъв дял е придобил фондът. Но според предприемача оборотът на фирмата е скочил пет пъти през последната година.

Според българския съосновател на Leanplum една от причините за финансирането от над 11 млн. долара е и фактът, че американският инвеститор Kleiner Perkins е повярвал в иновативния маркетинг, който предлага компанията. Тя се опитва да замести спам съобщенията към клиентите с персонализирани такива, които изцяло отговарят на нуждите им в дадения момент.

История на компания за милиони

Момчил Кюркчиев завършва три бакалавърски степени в State University of New York – математика, информатика и изчислителни науки. Година преди края на образованието си обаче решава да кандидатства за стаж в Google, където след редица интервюта и задачи е приет да прекара три месеца. Първият голям успех идва, когато през 2007 г. получава предложение за работа в интернет гиганта след завършване на образованието си. Там той отговаря за системната администрация на търсачката Google. Макар работата да е сигурна и престижна, младият програмист решава да преследва мечтата си и да създаде собствена компания. Колегата му Андрю Фърст споделя същите амбиции и двамата заедно вземат решението да напуснат Google, за да основат стартъпа Leanplum.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *