Петър Славов: Не трябва заплатата на шефа на БНБ да е по-голяма от тази на премиера

Не трябва заплатата, която взимат гуверньорът на БНБ или шефовете на регулатори, да бъде в пъти по-голяма от тази на премиера, заяви пред БНР Петър Славов от Реформаторския блок. Той е един от хората, които поискаха да узнаят възнаграждението на управителя на централната банка.

Това е продължение на една наша инициатива с колегата Мартин Димитров и колегата Вили Лилков. От доста време ние се опитваме да разберем колко е тази заплата и въобще какви възнаграждения са раздавани в БНБ. По-скоро мисля, че обществото го интересува и все пак българските граждани биха искали да знаят точно колко пари там са се раздавали и преди всичко каква работа е била свършена или по-скоро не е била свършена, ако погледнем казуса КТБ. Аз поставих акцента върху свършената или несвършената работа, защото от информацията, с която ние разполагаме, разбираме, че всъщност една голяма част от тези суми, които са били получавани там, са били под формата на допълнителни възнаграждения за добре свършена работа, а пък гледайки фалита на КТБ, тази добре свършена работа не я виждаме, коментира Славов.

Аргументът, че тази работа, да си гуверньор на БНБ, е много отговорна, веднага предизвиква въпроса, а да си финансов министър или министър-председател не е ли отговорна работа. Така че ние преди всичко искаме веднъж да разберем наистина какви суми са били раздавани и каква работа е била свършена, на второ място търсим законова регулация въобще на тази материя и то не само по отношение на БНБ, а по отношение на всички регулатори, на които в крайна сметка данъкоплатецът плаща заплатите. Та нека да е ясно тия заплати как се определят и да има лимити, каза още той.

По думите му, според неофициална информация, заплатата на Иван Искров е била доста близка до тази на шефа на Федералния резерв. А все пак, съпоставяйки нашата малка държава със САЩ и отговорностите, които има един шеф на Федералния резерв, разбирате, че има доста голяма разлика, посочи реформаторът.

Още в края на миналия месец от РБ са внесли законопроект, който на практика слага лимити на тези възнаграждения и иска прозрачност за начина на определянето им.

Нашият подход е малко по-различен и ми се струва, че е малко по-добър, защото ние казваме така: „Има една основна заплата за всичките тези отговорни длъжности, но нека тази основа заплата да не бъде повече от заплатата на председателя на Народното събрание и респективно, ако наистина въпросните регулатори добре са си свършили работата, нека им дадем възможност да има методика, по която те да получат до още една такава заплата, но не повече от това“. Но това е само когато те наистина са показали добри резултати, добре са си свършили работата, няма банкови фалити, коментира Петър Славов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *