Щрих: Седмицата на изборите

Изминалата седмица се оказа съкрушителна за Тройната коалиция, която си отиде. България я чакат грандиозни промени, поне според обещанията, които започнаха да валят ощев неделя. Имаме думата, че правителството ще бъде съставено до 27 юни, което означава, че ще от началото на юли ще започне тотална ревизия на свършеното от кабинета Станишев.

По света пък Г-8 се опита да измъдри мерки за предотвратяване на нова икономическа криза, петролът, или по-скоро движението на цената му надолу, отново стресна инвеститори и политически лидери, а традиционните противоречиви прогнози за състоянието на икономиката в никакъв случай не секнаха. МВФ представи поредната си визия за глобалната икономика до края на годината и през следващата, а ЕКОФИН реши, че Европа се е преборила със „свободното падане“, въпреки отчайващата статистика.
Това е равносметката за отиващата си седмица. Следващата ще бъде още по-политически ожесточена, икономически разклатена и изпълнена с очакване кои ще са следващите управляващи, за да определим накъде отиваме и ние в близките четири години.
Глас за доверие: под знака на Бойко Борисов
Очаквано за всички, ГЕРБ спечели парламентарните избори. Неочаквано за всички, бе отчетена рекордна избирателна активност на фона на местните и национални избори от последните няколко години. Затова и партията на Борисов разби БСП. А НДСВ изпадна в шеста глуха. От Тройната коалиция само ДПС остана сила благодарение на интересния си електорат, но я чака люта битка, поне така изглежда от заканите на бъдещия ни премиер.
Резкият завой на управлението вдясно означава и тотална промяна в макроикономическата рамка. Първата стъпка: ревизия на бюджета. Втората стъпка: сключване на предпазно споразумение с МВФ. Третата стъпка: подаваме молба за еврочакалнята.
С победата заваляха и исканията към отиващия си кабинет: да се спре с политическите назначения в 12 без пет, както и да се замрази временно работата по някои от големите енергийни проекти с цел проверка и оценка.
Заспрягаха се и имената от новия кабинет, като засега са ясни само двама министри: Симеон Дянков – на финансите, както и Цветан Цветанов, който поема МВР. Чакат се грандиозни съкращения на администрацията, ще бъдат закрити поне три министерства – на бедствията, на администрацията, по европейските въпроси, както поста на Меглена Плугчиева – вицепремиер по европейските фондове, както и принадлежащата й администрация. Новите управляващи се заканиха и на традиционната ДПС зона – земеделието.
В първата седмица след победата Борисов, още преди да оглави несъставеното правителство, сътвори и първия си гаф. Той, като горд собственик на лавровия венец, съобщи, че Европейската комисия ни награждава заради ясно демонстрираното желание за промяна, отблокирайки ни замразените по САПАРД пари. Имайки предвид тромавите административни процедури в Брюксел, изглеждаше, че Борисов е стъпил върху тънък лед. Днес той се пропука. Майкъл Ман, говорител на комисар Мариан Фишер Бойл, която отговаря за земеделието и развитието на селските райони, отрече да има решение за деблокиране на средствата. Продължаваме да работим, да проверяваме получената миналия месец информация от България и не мога да посоча дата кога парите могат да бъдат деблокирани, допълни Ман.
Въпреки САПАРД-ската изцепка, обаче, от Европейската комисия гласуват голямо доверие и подкрепа на ГЕРБ и разчитат да се предприемат по-ефективни мерки за борба с корупцията.
КНСБ вече даде 100 дни на новото правителство да приеме антикризисна програма и да предприеме действия по промяната на някои закони, включително и Конституцията. Колко дни ще му трябват на премиера, обаче, да направи гаф номер 2? Остана само да се надяваме да не е с такива измерения и да изпълни обещанията си към своите избиратели.
Икономически сътресения
След като бюджетът светна в червено в края на май, което, въпреки забавянето на Министерството на финансите с оповестяването на данните, се видя в началото на юли, Международният валутен фонд (МВФ) ни „зарадва“ с поредната си черна прогноза. Отфонда прогнозират спад на Брутния вътрешен продукт (БВП) със 7 на сто през тази година и с 2,5% догодина. Актуализацията на спада е двойно по-голяма спрямо предходната прогноза на фонда, която вещаеше свиване на българската икономика с 3.5 процента през 2009 година.
С това се засилиха и спекулациите за прословутия заем от международната финансова институция, слухове за преговори се появяваха и бяха отричани от МФ, докато немската преса не заговори днес, че ще отидем на пангара заедно с Хърватия и Македония.
А споровете за необходимостта от кредит у нас тепърва ще се разгорещяват: от една страна стои дупката в бюджета заради разпасаните харчове на старото правителство и липсата на антикризисна програма, от друга – данъкоплатецът, който ще се извива Х години, докато върнем заема. Така е. Всяко нещо си има и положителните, и отрицателните страни. Без затягане на коланите, обаче, МВФ не ни отърва в никакъв случай.Със затягане на коланите може и да (не) ни се размине.
Бургаски вечери
В късния следобед на 9 юли се проведе поредното обсъждане на злополучния проект за петролопровод Бургас-Александруполис. Дискусиите „за“ и „против“ тръбата се поведоха още след сключването на споразумението за строителството на съоръжението през 2007 г. Най-силен отпор дадоха еколозите, които алармираха за липсата на текстове за защита на Черно море от аварии и инциденти в сключеното споразумение между страните участници, както и разпределението на отговорността при евентуални аварии.
Заради спорната икономическа изгода на петролопровода и други енергийни проекти е много вероятно те да бъдат спрени, което бе заложено и в платформата на Синята коалиция. Заради огромните заеми прекратяването строителството на АЕЦ „Белене“ може и да се превърне в по-голяма катастрофа за българския данъкоплатец, но с оглед евентуалното участие на Синята коалиция в бъдещото ни правителство спиране работите по Бургас-Александруполис може и да се случи.
Като се има предвид и негативното мнение на общините Бургас, Созопол, Поморие и Несебър, които се обявиха против технологията „моно буй“ (бел. ред. – разтоварване на танкерите в морето, на вода, посредством шлангове и директно изливане в тръбата), създаваща огромен риск от аварии и разливи, спънките пред проекта са безброй.
Само едно не е ясно: къде стои границата между грижата за екологичното равновесие и частния интерес на гражданите, търсещи парични обезщетения за земите си. Справедливо е исканията им да бъдат адекватно задоволени, но ако наистина експертните оценки докажат, че интересът на държавата е по-голям, то кой трябва да направи компромис? Сигурно е, обаче, че проектът има нужда от ревизия заради някои спорни моменти, предизвикани от предишните управляващи, за да се изчистят рисковете. Поне доколкото е възможно.
Евросрам, срам, срааам … отново!
След като през ноември от Брюксел ни резнаха 220 милиона евро по ФАР, сега ще трябва да се самокоригираме. Меглена Плугчиева уточни, че предложението заместник-министърът на финансите Димитър Ивановски ще отправи преди съставянето на новото правителство.
Меглена Плугчиева очаква решението на Ивановски за точната сума, която ще загубим, и едва след това ще я обяви и ще коментира. А заради вероятността да получим негативна оценка от Европейската комисия за системите за управление и контрол на европейските пари, както и да се спазим тригодишния срок за осъществяване на разплащанията и реализацията на проектите, може да забравим и за още около 1,2 милиарда евро. И ако това не е доказателство, че България е най-големият прецедент в ЕС?
Констатацията на един професор от Редфордския университет на САЩ е, че Беларус, сочен за една от най-бедните държави в Източна Европа, е по-подготвен за Европа от България и Румъния през 2007 г. Остава ни само да видим дали новото правителство ще оправдае гласуваното европейско доверие.
Г-8: На западния фронт нищо ново
Рисковете пред световната икономика още не са отминали. И понеже борбата бе започната, то май не останаха повече варианти, освен още харчене за икономически стимули (поне в САЩ и Китай???). Разумният извод е преди да се предприемат нови мерки, след като се изчака ефектът от настоящите икономически програми. Защото бюджетните дефицити не се самопокриват и застрашително набъбват.
Разговорите по идеята за нова световна валута бяха (не)елегантно заобиколени, въпреки че Франция и Германия се присъединиха към нададения от Китай вой. Само че докато Европа вие, от Поднебесната смекчиха тона. Защото видяха, че май рублата ще удари брадвата на юана ако се премине към регионални резервни валути.
Относно парниковите емисии, най-силните 8 ще гонят съкращаване с 80% към 2050 година спрямо равнищата им от 1990 г. Увеличаването на средната световна температура пък не бива да надвишава 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалните равнища. Доста далечна перспектива, като се има предвид, че до 2050 г. ще има пренареждане на световните сили и, вероятно, промяна и в приоритетите.
Все пак, страните от Г-8 ще отделят милиарди долари за развитие на селското стопанство в стремеж да обърнат политиката на хранителни помощи към подкрепа за фермерството. Цел: хранителна сигурност. Явно хранителната криза от миналата година си е свършила работата.
В тази връзка, европейските млекопроизводители също постигнаха нещо: ЕК склони да им подаде ръка, като субсидира съхраняването на нереализируемото на пазара масло заради ниските изкупни цени. Остава, обаче, спорът с млечните квоти.
Европа изплува от кризата??? Не съвсем…
Според ЕКОФИН „свободното падане“ на икономиките на държавите от общността е овладяно и има индикации за постепенно възстановяване. МВФ пък е песимистично настроен, като смята, че рецесията в 27-те и в еврозоната няма да си тръгне преди 2010 г.,очертавайки най-черни перспективи пред Германия.
Истината вероятно … е някъде там. Заради развитието на кризата никой експерт не може да даде точна прогноза, затова са и ежемесечните ревизии от страна на експерти и институции. Факт, обаче: Евростат потвърди рекордния спад на Брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС и 16-те държави, използващи еврото. Въпреки това, нови стимули на Стария континент няма да има. Заради дефицита. 3%. Брюксел отсече.
В тази връзка, правителствата на страните членки на Европейския съюз ще предложат днес свиване на бюджета на общността за 2010 г. с около 600 милиона евро. Най-много се харчи за за стимулиране на растежа и мерки срещу безработицата. Вероятно именно там най-много ще се отреже.
Дженерал Мотърс (не) умря
Емблематичната автокомпания, стожер на американската икономика и „пилон“ на световната, днес излезе от процедурата по банкрут. Затварянето на това дело ще маркира края на един безпрецедентен процес, който американското правителство предприе, за да запази така важните за икономиката на САЩ Дженерал Мотърс и Крайслер. Последният излезе от процедурата по банкрут още преди месец, като контролът върху производството бе поет от Фиат.
Мажоритарното държавно участие, обаче, понамирисва на скрита национализация. Въпреки обявените намерения на правителството да продаде 60-процентния си дял след стабилизирането на детройтския голям. Кога, обаче, ще стане това, като предстои покриването на многомилиардни загуби, борба с все по-креативната конкуренция, както и вземане на правилни бизнес решения. А абсурдното подобие на рикша, което бе „изобретено“ в процеса на бърза подготовка на преструктурирането, оглави класацията на най-глупавите такива, подготвена от сп. „Форчън“. Успех на Дженерал Мотърс!
Чака се и окончателна развръзка на сагата Опел. Тази седмица новини по темата нямаше.
Петролът
стресна отново инвеститори и производители. След като се стабилизира на около 80 долара за барел, цената на черното злато забуксува и отчете рязък спад до около 60 долара. Това предизвика стрес в арабския свят, където тъкмо се поуспокоиха след умопомрачаващото поевтиняване до под 30 долара за барел и бърсането на сълзи заради многоцифрените загуби. „Събудиха“ се и анализаторите, които отново предупредиха какво влияние има суровината върху света и как“неправилните“ движения на стойностите могат да дозакопаят и без това разклатения бизнес. Това е доказателство, че световните пазари, а оттам – и световната икономика, са все още нестабилни, затова оптимизмът настрана, сигурността – на първо място.

Миглена Иванова, expert.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *