Очакват 16% спад в разходите за строителство на нежилищни имоти в САЩ

Разходите за строителство на офиси, търговски центрове и хотели в САЩ вероятно ще се понижат с 16% тази година и 12% през 2010 г., което е повече от по-рано прогнозираното от Американския институт на архитектите.
Ръстът на безработицата и свиването на корпоративните бюджети са принудили института да ревизира януарската си прогноза, когато се очакваше, че разходите за нежилищно строителство ще се понижат с 11% тази година и 5% през 2010 г., пише Bloomberg.
Доверието сред американските потребители се понижи този месец с отчитането на близо 10% безработица в страната според предварителен индекс на Reuters и University of Michigan. Проучване на Bloomberg пък показва, че икономиката вероятно се е свила с 1,8% между април и юни. Нежилищното строителство обикновено следва с известно забавяне движението на данните за икономиката, казва Кърмит Бейкър, главен икономист на института.
Разходите за изграждане на офис сгради се очаква да намалеят с 22% тази година и с още 17% през 2010 г., докато тези за строителството на търговски площи вероятно ще се свият с 28% тази година и 13% следващата, казват от организацията на архитектите.
Строителството на хотели вероятно ще намалее с 26% тази година и 17% през 2010 г. Разходите за изграждане на индустриални площи пък се очаква да се свият с 0,8% тази година и 28% през 2010 г.
Анализът на организацията е базиран на прогнози на Global Insight Inc., Moody’s Economy.com, Portland Cement Association и FMI Corp.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *